A kalcium-foszfát válthatja le a fluoridot a fogkrémekben

2023.07.19. · tudomány

Bár a fluorid kiváló védelmet biztosít a fogaknak a szuvasodás ellen, nagy mennyiségben veszélyes lehet, főleg a gyerekekre nézve. Épp ezért, egy lengyel kutatócsoport annak járt utána, hogy megfelelő alternatívát jelent-e a hidroxiapatit vagy hidroxilapatit (HA) a fogkrémekben.

18 hónapos követéses vizsgálatot végeztek több mint 170 emberrel, amelyben a kutatásban részt vevő 18–45 éves felnőttek naponta kétszer, elektromos fogkefével mostak fogat. Csakhogy a csoport egyik fele hagyományos fluoridtartalmú terméket, a másik fele pedig egy kalcium-foszfát vagyis hidroxiapatit-tartalmút használt. A másfél év alatt rendszeresen vettek részt fogorvosi vizsgálatokon, majd a kísérlet végén összevetették a fogaik állapotát.

A kutatók azt találták, hogy a hidroxiapatit-tartalmú fogkrémmel fogat mosó felnőttek fogai ugyanúgy ellenálltak a fogszuvasodásnak, mint a fluoridtartalmú fogkrémet használók fogsora. A vizsgálat résztvevőinek mindegy 90 százalékánál nem alakult ki új szuvasodás, írja a Science Alert.

A fogak fő alkotórészét képező kalcium-foszfát vagy a hidroxiapatit mesterségesen is előállítható és hasonló hatása van, mint a fluoridnak: védi a fogakat az általuk tartalmazott ásványi anyagok elvesztésétől (demineralizáció) és segíti a fogak természetes öngyógyítási folyamatait is (remineralizáció).

Alkalmazása fogínybetegségek esetén is indokolt, viszont nagy mennyiségben, például amikor a gyerekek fogmosás közben rendszeresen lenyelik, sem jelent problémát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás