És az megvan, hogy milyen jó volt Chris Pratt Indiana Jonesként?

2023.07.21. · TECH

Chris Pratt sokkal jobb Indiana Jones volt a film remake-jében, mint Harrison Ford az eredetiekben – legalábbis egy friss kutatás válaszadóinak 13 százaléka szerint, akik a soha le nem forgatott filmet természetesen nem látták, de néhány deepfake-kel módosított részletet megmutattak nekik belőle.

A deepfake és a hamis emlékek közötti kapcsolatot vizsgáló kutatók négy filmet módosítottak, így az ő változatukban a Mátrix főszerepét az új verzióban Will Smith, a Marvel Kapitányéban pedig Charlize Theron szerepelt. A Ragyogást is „újraforgatták” Brad Pitt és Angelina Jolie főszereplésével.

link Forrás

A kísérletben 400 önkéntes diák vett részt, nekik valódi és deepfake-kel készült trailereket, valamint több szöveges leírást is mutattak a nem létező filmekről. A résztvevők nem tudták, hogy módosított klipek is szerepelnek a vizsgálatban, mindegyikük négy valódi és két kitalált filmről kapott információt. Később megkérdezték őket, hogy látták-e már a hamisított filmeket.

75 százalék látta a Marvel kapitány feldolgozását

A válaszadók 75 százaléka úgy emlékezett, hogy látta a Charlize Theron-féle Marvel kapitányt, a többire a résztvevők 40 százaléka emlékezett (hamisan). A kutatást vezető Gillian Murphy, a University College Cork pszichológusa szerint ebben az is érdekes, hogy a deepfake nem bizonyult hatékonyabb eszköznek a hamis emlékek elültetésében, mint a filmekről írott rövid ismertetők: ez utóbbiaknál a válaszadók 70 százaléka emlékezett úgy, hogy látta a hamis Marvel kapitányt, a többi filmnél ugyanúgy 40 százalék maradt az arány.

A korábbi feltételezések szerint a deepfake meggyőzőbb emlékeket hagy a nézőkben és hatékonyabban befolyásolja a fogyasztóit, mint az írásos hamisítványok, de a mostani kutatás alapján a kettő közötti különbség nem túl jelentős - viszont mindkét technika ijesztően hatékonynak tűnik.

Érdekes módon Charlize Theron alakítását a válaszadók még többre tartották, mint a Pratt-féle Indiana Jonest: 41 százalékuk mondta azt, hogy a remake jobb volt, mint az eredeti.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás