Mintegy 2300 éves üvegműhelyt tártak fel a mai Szlovákia területén

2023.07.26. · tudomány

Az Alpoktól északra csehországi régészek tárták fel a világ egyik legrégebbi ismert üvegműhelyét, amelyben az üvegékszerek mellett kelta érméket találtak, számol be róla a Live Science.

A szlovákiai Němčice (vagy Nyitranémeti) területén található vaskori műhely a korai településen az i.e. 3. és 2. században működhetett, a leletek alapján pedig üvegékszereket (karkötőket és gyöngyöket) gyártottak itt. De nemcsak üvegékszereket, hanem arany- és ezüstérméket is találtak a feltáró ásatások alkalmával, ami arra utal, hogy a település kereskedelmi központként működhetett. Az érméket a kontinentális Európában élő kelták készíthették, az Antiquity című folyóiratban közzétett cikk szerint pedig egy szentély is található a közelben.

A környéken az ásatások már több mint 20 évvel ezelőtt kezdődtek, azóta feltártak elsüllyedt kunyhókat, valamint találtak bronz amuletteket és érméket is. Utóbbi arra utal, hogy a település része lehetett a római kori Borostyánútnak, a Balti-tenger partvidékét a Földközi-tenger térségével összekötő kereskedelmi útvonalnak.

Igaz, hogy csak üvegékszereket találtak és üvegkészítő eszközöket egyelőre nem, a befejezetlen üveg- és borostyántárgyak jelenléte arra utal, hogy a němčicei műhelyben készítették őket. Az viszont egyelőre kérdés, hogy a kelták milyen eszközökkel és technológiákkal gyártottak ilyen üvegékszereket a világ egyik legkorábbi üvegműhelyében.

Ókori üvegékszerek darabjai, amelyek a mai szlovákiai területén lévő Němčicén kerültek elő az ásatások során. A településen működő üvegműhely az egyik legrégebbi lehetett a világon.
photo_camera Ókori üvegékszerek darabjai, amelyek a mai szlovákiai területén lévő Němčicén kerültek elő az ásatások során. A településen működő üvegműhely az egyik legrégebbi lehetett a világon. Fotó: Ivan Čižmář , et al; Antiquity Publications Ltd

A műhely közelében egy négyzetalapú építményt is feltártak, ami a régészek szerint rituálék helyszíneként szolgálhatott korábban. Emiatt a kutatók úgy vélik, hogy Němčice nemcsak kereskedelmi és termelési központ lehetett, hanem egyfajta szellemi és rituális centrum is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás