20 éve nem látott tűzvész pusztít Görögországban, már New York méreténél nagyobb terület égett le

2023.08.30. · tudomány

Az Európai Unió által támogatott Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat közölte, a Görögországban 11 napja tartó tűzvész már nagyobb területet pusztított el, mint New York városa. Eközben öt ország tűzoltói küzdenek, hogy megfékezzék a lángokat, amik nemcsak a természetet veszélyeztetik, hanem lakott területeket is.

photo_camera Egy azok közül az épületek közül, amik a 20 éve nem látott tűzvészben semmisültek meg. Fotó: AYHAN MEHMET/Anadolu Agency via AFP

Az Alexandroupolis közelében kezdődött tüzet az orkánerejű szél és a forró időjárás táplálja, így gyorsan elterjed az ország Évrosz nevű prefektúrájában. A múlt héten legalább 20 ember halálát okozó természeti katasztrófa Európa legsúlyosabb nyári tűzvésze, ami súlyos gazdasági és természeti károkat is jelent az emberéletek veszélyeztetése mellett, írja a Reuters.

link Forrás

A tűz megfékezésében a görög tűzoltókon kívül az albán, a szerb, a szlovák és a cseh szakemberek is részt vesznek, céljuk, hogy megvédjék a még érintetlen erdőterületeket a pusztulástól. Ugyanakkor a természetvédelmi hatóságok már közreadták, hogy a a Dadia-Lefkimi-Soufli Nemzeti Erdőpark legalább 30 százaléka elveszett a természeti katasztrófában.

Évrosz környékén óriási területen égett le a védett erdő és a lángok megfékezése még mindig tart a régióban.
photo_camera Évroszban óriási területen égett le a védett erdő és a lángok megfékezése még mindig tart a régióban. Fotó: AYHAN MEHMET/Anadolu Agency via AFP

A görög hatóságok szerint a tűzvészben elhunytak nagy része illegális bevándorló, akik az évroszi erdőben próbálnak bujkálni a hatóságok elől. Épp ezért attól tartanak, hogy a tűz eloltása után még több holttestre bukkannak majd az EU-ba vezető népszerű illegális átkelőhely környékén. A hírek a helyi lakosságban felerősítették a bevándorlásellenességet, a lap információi szerint sokan őket vádolják a tűzgyújtással.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás