A klímaváltozás miatt pusztít ennyire a több tucatnyi életet követelő maui tűzvész

2023.08.11. · tudomány

A tűz nem a klímaváltozás miatt tör ki, de ha már kitört, a klímaváltozás sokkal súlyosabbá teheti a következményeit – állítják a Nature Conservancy kutatói. A legalább 55 ember életét követelő, Maui szigetén pusztító tűzvésznél a klímaváltozás következményei ideális körülményeket biztosítottak a tűz terjedéséhez. A klímakutatók már a 2020-as kaliforniai tűzvésznél is megkongatták a vészharangot, és arra figyelmeztettek, hogy a jövőben több hasonló eseményre kell felkészülni – már amennyire fel lehet készülni az ilyesmire.

photo_camera Lahaina városa porig égett Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Erica Fleishman, az Oregoni Állami Egyetem klímakutatója szerint a mostani körülmények igencsak kedveztek a tűzvész kialakulásának és a tűz terjedésének, Kelsey Copes-Gerbitz, a British Columbiai Egyetem erdőkutatója szerint pedig megfelelnek a mostanában megfigyelt tűzvész-trendeknek is. A probléma nem csak Hawaii-t vagy Amerikát érinti, hanem az egész világra veszélyes: a meleg, száraz idő beköszöntével Szibériától Görögországon át Hawaii-ig sorra gyulladnak ki az erdők, a helyzet pedig évről évre egyre rosszabb.

Villámaszály

Hawaii államban egy 2015-ös kutatás szerint 31 százalékkal kevesebb eső esett, mint 1990-ben, a szigetek pedig helyenként kiszáradnak. Az állam területének 90 százalékán kevesebb a csapadék, mint száz évvel korábban, 2008 óta pedig különösen aszályos évek következtek. Az idei év is aszályosan indult, a helyzet pedig a tűz kitörése előtti hetekben különösen súlyossá vált, a növényzet kiszáradt, a száraz füvön pedig villámgyorsan terjed a tűz.

Invazív fűfélék

Elizabeth Pickett, a Hawaai Erdőtűzvédelmi Egyesület igazgatója szerint míg korábban hatalmas területeket foglaltak el az öntözött ananász- és cukornádültetvények, a vállalkozások tönkremenésével ezeket a földeket invazív fűfélék foglalták el. A fű jelenleg az állam területének 26 százalékán burjánzik, és szinte lehetetlen megfékezni: az elhagyott földek mellett a sziklás, nehezen megközelíthető hegyoldalakon is gyökeret vert.

photo_camera Repülőről oltják az égő mezőt Mauin Fotó: ANDREW JACKSON/AFP

Ha ezek a mezők lángra kapnak, a tűz könnyen átterjed az őshonos erdőkre is, amelyek helyén fű sarjad majd. Clay Trauernicht, a Hawaii Egyetem kutatója szerint a legnagyobb gondot éppenséggel a könnyen éghető fű okozza, ezért az erdőtűzvédelem egyik első lépésének az invazív fajok visszaszorításának kell lennie.

A szél

A lángok terjedését a négyes kategóriájú Dora hurrikán szele is gyorsítja. A hurrikán Hawaii-tól délre haladt el, a szele viszont az alacsony páratartalommal együtt tovább szítja a tüzet. Az éppen zajló El Niño sem: a jelenség miatt a szokásosnál több hurrikán alakul ki a Csendes-óceán térségében, a téli időszakban várható többletcsapadék miatt viszont jövőre dúsabb növényzetre, a száraz időszakban pedig még több éghető anyagra lehet majd számítani.

Közvetlen életveszély

Fleishman szerint ezeknek a körülményeknek az együttes jelenlétét a Meteorológiai Szolgálatnál „vörös zászlóként” kezelik: a száraz, szeles, aszályos időben irtózatos pusztítást tud végezni a tűz. A kutató szerint külön-külön egyik tényező sem köthető közvetlenül a klímaváltozáshoz, az, hogy mind egyszerre következett be, jól mutatja a vele járó extrém időjárási körülmények pusztító hatását. Kaniela Ing hawaii klímaaktivista már nem fogalmazott ilyen óvatosan: szerinte a mostani tűzvész is azt mutatja, hogy a klímaváltozás közvetlen fenyegetést jelent a hawaii emberek életére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás