Az ellentétek mégsem vonzzák egymást

2023.09.06. · majom

A politikai nézetek, az alkohol- és kábítószer-fogyasztási szokások, valamint az első szexuális élmény megszerzésének életkora tekintetében is általában hasonlítanak egymásra a partnerek, derül ki egy, a Nature Human Behaviour szaklapban publikált tanulmányból.

A kutatási eredmények szerint a párok tagjai 80-90 százalékban hasonló tulajdonságokon osztoznak és kb. 3 százaléknyi a teljesen eltérő jellemzőik aránya, emeli ki a Guardian. A tanulmány 1903-ig visszamenőleg több mint 200 korábbi kutatás eredményeit dolgozza fel, amikben 22 tulajdonság hasonlóságát és különbségét vizsgálták.

A szerzők ezt kiegészítették egy friss elemzéssel is, amit a UK Biobank adatbázisában szereplő mintegy 80 ezer heteroszexuális pár 133 tulajdonságának vizsgálatával készítettek. Az azonos nemű párokat a vizsgálatból azért hagyták ki, mert az ő viselkedéses jellemzőik egészen eltérőek lehetnek a különböző nemű párokétól.

A metaanalízis és a friss kutatási eredmények is azt mutatták, hogy a párok tagjai inkább hasonlítanak egymásra és nem különböznek egymástól. Igaz ez az IQ-jukra, a politikai és vallási nézeteikre vagy az iskolázottságukra is. Az erős dohányosok, a rendszeres alkohol- és kábítószer-fogyasztók csakugyan a szenvedélyükben osztozó párt választottak maguknak.

Amiben viszont mégis különbségek mutatkoztak azok a fizikai jellemzők, például a testsúly és a magasság, valamint az egészségügyi állapot és a személyiségjegyek. Nincs összefüggés például a párválasztás és az extraverzió között, viszont meglepő a hasonlóság abban, hogy a partnereket mennyi ideig szoptatták vagy, hogy hány szexuális partnerrel létesítettek már kapcsolatot.

A kutatók szerint a hasonlóságalapú párválasztásnak olyan következményei is lehetnek, amik később befolyásolhatják a népesség magassági eloszlását (ha a magas emberek magasakkal, az alacsonyabbak pedig szintén alacsonyakkal létesítenek kapcsolatot). Társadalmi aggályokat pedig az vet fel, hogy az emberek többnyire azonos társadalmi osztályból választanak partnert, így a leszakadó társadalmi osztályok még jobban lemaradhatnak az elhúzó felsőbb osztályoktól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás