Bátorságot adhat az alkohol, de nem néznek ki tőle jobban az emberek

2023.08.30. · majom

Hiába fogyasztanak az emberek alkoholt, minden anekdota ellenére úgy fest, ez nem befolyásolja azt, hogy ki tetszik meg nekik és ki nem. Legalábbis ez derül ki egy, a nyáron publikált amerikai kutatásból, amiben egyetemista fiatalokkal végeztek kísérleteket.

Az úgynevezett sörszemüveg (beer goggles)-hatás nem új fogalom, de tudományos alapokkal eddig nem igen sikerült alátámasztani valódi létezését. A sörszemüveg-hatás lényege az lenne, hogy az alkoholfogyasztás érdemlegesen befolyásolja, hogy kit tart az ittas személy vonzónak és kit nem. Leegyszerűsítve tehát, hogy részegen az is lehet számára vonzó, akihez józanul hozzá se szólna.

Csakhogy a jelenség létezését tudományos bizonyítékok nem támasztották alá, helyette csak történetek, írja a Guardian. Ezért két amerikai kutató egyetemisták bevonásával végzett kísérletet, ami rámutatott, hogy a sörszemüveg-hatás nem létezik, vagy ha mégis, akkor sem a szemléletmódra, inkább az ittas személy bátorságára van hatással.

A kísérletben összesen 18 baráti párt kértek fel arra, hogy értékeljék, mennyire tartják vonzónak a nekik mutatott személyeket. A fiatal férfiakat azért párokban hívták be a kutatásba, hogy ezzel amennyire lehetséges, utánozzák a szokásos társas helyzeteket, amikor általában alkoholt is fogyasztanak.

Az első kísérleti helyzetben a résztvevők áfonyalével kevert vodkát ittak és meg kellett nevezniük, hogy a képeken és videón látott nők közül kik tetszenek nekik. Egy másik helyzetben pedig ugyanezt kellett csinálniuk, csak vodka helyett alkoholmentes italt kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy nincs eltérés abban, hogy kiket választanának, az viszont lényeges különbség volt, hogy ittasan bátrabban odamentek volna a legvonzóbb nőkhöz ismerkedni.

A kutatók így a kísérlet alapján arra következtetnek, hogy a sörszemüveg-hatás nem a választási preferenciákra hat, csupán esetenként bátrabbá teheti az embereket. Ennek megállapítására viszont további, szélesebb körben végzett vizsgálatokra lenne szükség a jövőben, ismerték el a szakértők.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás