Érzékeny adatokat szivárogtathatnak az okosvécék

2023.09.12. · TECH

Szigorú, az orvosi eszközökre vonatkozó szabályozást sürgetnek biztonságtechnikai szakértők az okosvécék esetén, írja a New Scientist. A kütyükkel felszerelt vécék ugyanis egészségügyi információkat gyűjthetnek, amik érzékeny személyes adatoknak számítanak.

A lap által listázott vécék között szerepel olyan, ami szívritmust mér vagy végbélkamerával van felszerelve, de akadnak olyanok is, amik a széklet vagy a vizelet összetételét vizsgálják. A funkciót előtérbe helyező megközelítés hátulütője viszont az, hogy a biztonság nem kap elég figyelmet, a szakértők szerint ez egyébként az IoT-eszközök (Dolgok Internetéhez kapcsolódó eszközök) nagy részére jellemző.

Isabel Wagner, a svájci Bázeli Egyetem munkatársa és Eerke Boiten brit biztonságtechnikai szakértőkkel is egyeztetett arról, hogy mi lehet a probléma a felokosított vécékkel. Az egyik legnyilvánvalóbb ezek közül az, amikor egy felszerelt háztartásba vendégek érkeznek, ők például egyáltalán nem biztos, hogy beleegyeznek az altesti elemzésbe. Ráadásul az sem kizárható, hogy a gyártók és az adatkezelők adják el az adatokat.

Ugyanígy kérdéses helyzetet teremt a közterületi illemhelyek felszerelése vagy a diagnosztizálás is: ki a felelős azért, ha a vécék tévesen diagnosztizálnak vagy épp elmulasztják egy betegség jelzését.

Ezek alapján jutott arra a következtetésre a szakértői csoport, hogy az okosvécéket más orvosi eszközökhöz hasonló engedélyekkel és szabályozással kellene piacra dobni. Ezzel véleményük szerint biztonságban lenne a felhasználók magánélete és könnyebb lenne azonosítani a felelősöket is.

Csakhogy az egyik okosvécéket gyártó startup, a Coprata munkatársa szerint ez pont a termék demokratikusságát gátolná. Amerikában például az FDA-engedély megtöbbszörözheti az árat, ráadásul a lehetséges felhasználók széles körét kizárná a használatból. Pedig ők azzal a céllal vágtak bele a fejlesztésbe, hogy minél több ember hozzáférhessen ehhez a berendezéshez, ami az adatok anonimizálásának köszönhetően még a kutatók munkáját is támogathatná.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás