A széklet és a vizelet vizsgálatával monitorozza az egészséget a Stanford új okosvécéje

2020.04.07. · tudomány

Okos vécéülőkével törnének be az egészségmonitorozás egyre növekvő piacára a Stanford Egyetem biomérnökei. Szakértők szerint egy efféle rendszer azért hatékonyabb, mint a hordható egészségmérők, például az életfunkciók hosszú távú és folyamatos figyelésére már régóta használt okoskarperecek, mert utóbbiakkal ellentétben az okosvécé használatáról nem lehet megfeledkezni.

photo_camera A Stanford Egyetem mesterséges intelligenciával szerelt okosülőkéje Fotó: Seung-min Park/Stanford University's School of Medicine/PA

A Seung-min Park, Daeyoun Won és Brian Lee radiológusok vezette kutatócsoport nyomásmérőkkel, mozgásérzékelőkkel, valamint koloriméterrel és kamerával felszerelt okosvécéje automatikusan működik, és minden felhasználót az ujjlenyomata és az altáji bőrmintázata alapján azonosít. 

A Nautre Biomedical Engineering című tudományos lapban ismertetett okoseszköz a vizeletet a színtartományának és a vízsugár nyomásának az elemzésével, míg a székletet aszerint értékeli, hogy az arról készített felvétel hogyan viszonyul a Bristol székletskálában meghatározott normalizált értékekhez.

Az ürülék kiértékeléséhez az okos vécéülőke mélytanuló algoritmust is használ, amelynek teljesítménye a fejlesztők szerint a képzett egészségügyi személyzetével vetekszik. Más kérdés, hogy egy Stanfordon végzett kérdőíves felmérés szerint a potenciális felhasználóknak mindössze a harmada nem idegenkedett az okoseszköz használatától. A megkérdezettek kétharmadának személyiségi jogi problémái voltak, legkevésbé az anális terület bőrmintázatának a letapogatását és tárolását tartották aggályosnak.

Az okosülőkét eddig mindössze 21 önkéntes segítségével tesztelték, így túlságosan átfogó tapasztalatok egyelőre nem állnak rendelkezésre a használatával kapcsolatban. A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a prototípust még finomhangolniuk kell, de legalábbis öntisztító felületeket kell azokon kialakítani a fals pozitív eredmények elkerülése érdekében. 

A vizeletsugárnyomás-érzékelőket ugyancsak át kell alakítani, hogy női felhasználók esetében is értékelhető eredményeket tudjon számolni, az ugyanis pillanatnyilag csak az állva vizelő férfiak esetében tud megfelelően kalkulálni. 

A biomérnökök abban bíznak, hogy az okoseszköz segítségével a jövőben a felhasználók számos viselkedését és annak következményeit is nyomon tudják követni. Az okosülőke visszajelzést adhat felhasználója illegális droghasználatáról, szexuális úton terjedő betegségeiről és a bélflórája összetételéről is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás