„Nem értem!" – írta piros filctollal az évtizedek óta tanító pedagógus a státusztörvényről szóló tájékoztatóra

2023.09.15. · oktatás

Pirossal filctollal preparálta ki egy évtizedek óta a pályán dolgozó pedagógus azt a tájékoztatót, amelyet a tankerületek a napokban küldtek ki a tanároknak. A Qubit szerkesztőségébe eljuttatott levélben az illetékes tankerület igazgatója 10 oldalban foglalja össze, milyen változásokat hoz a pedagógusok életében az a státusztörvénynek, sőt bosszútörvénynek is nevezett csomag, amit idén július elején hirdettek ki, és az első lépcsőben 2024. január 1-től lép hatályba.

A pedagógusoknak mától, szeptember 15-től szeptember 29-ig két hetük van arra, hogy eldöntsék: hajlandók-e elfogadni az új törvény rendelkezéseit, amelyek értelmében a pedagógusok eddigi jogviszonya köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá válik.

Ha egy tanár úgy dönt, hogy nem fogadja el a törvényben foglaltakat, felmentik, jogviszonya megszűnik, és mehet, amerre lát. A pedagógusokat érintő konkrét kérdésekre a Társaság a Szabadságjokogért (TASZ) részletes összefoglalója ad választ.

Mint áprilisi cikkünkben írtuk, a törvény kritikusai szerint

  • tovább központosítja a közoktatást a tankerületek és a Klebelsberg Központ megerősítésével;
  • a pedagógushiányt röghöz kötéssel, munkaóraemeléssel és átvezényelhetőséggel, magyarán a munkáltatók számára jogi engedményekkel akarja kezelni;
  • egyrészt a munkabeszüntetések és polgári engedetlenség láthatatlanná tételével, másrészt a rendkívüli felmondási idő sok hónappal való kihúzásával félelemben tartja a pedagógusokat;
  • a pedagógusok szakmai szabadságát tovább korlátozza, miközben a nevelőtestületek jogkörét szinte nullára csökkenti;
  • tovább súlytalanítja az igazgatói döntéseket és redukálja az intézményi önállóságot;
  • számos ponton a mostaninál is kedvezőtlenebb munkajogi szabályokat vezet be.

A hozzánk eljuttatott levelet a személyes adatok kitakarásával, a címzett pedagógus kommentárjával közöljük:

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás