A cianobaktériumok elsőként hódították meg a szárazföldet

2023.09.18. · tudomány

A londoni Természettudományi Múzeum paleobiológusai szerint a Langiella scourfieldii nevű ősi baktériumfaj az elsők között volt, amely több mint 407 millió évvel ezelőtt megtelepedett a szárazföldön – írja az IFL Science.

Christine Strullu-Derrien és kollégái az iScience folyóiratban megjelent tanulmányukban számoltak be arról, hogy a múzeumi gyűjteményben őrzött fosszíliák 3D-s rekonstrukciója alapján az L. scourfieldii a legkorábbi cianobaktériumfaj, amely a szárazföldön élt.

Az eredmények megerősítik, hogy a korai nedves szárazföldi ökoszisztémákban az L. scourfieldii meghatározó tagja volt annak a mikroorganizmusok által alkotott partmenti mikrobiális szőnyegnek, amelyen a korai vegetáció tagjai megtelepedhettek.

Langiella scourfieldii
photo_camera Langiella scourfieldii Fotó: Strullu-Derrien, 2023.

Az eddig is ismert volt, hogy a cianobaktériumok a valaha felfedezett legősibb földi élőlények közé tartoznak, a legidősebb fosszíliák akár 2 milliárd évesek is lehetnek. A korábban helytelenül kék algáknak nevezett cianobaktériumok voltak azok az első oxigéntermelő fotoszintézist folytató élőlények, amelyek még az őstengerekben élve a Föld eredeti reduktív légkörét oxidatívvá alakították.

Az L. scourfieldii-t 1959-ben azonosították a skóciai Aberdeenshire-ben található Rhynie Chert fosszilis lelőhelyen talált kőzetmaradványokban, amelyek a földtörténeti devon időszakból maradtak fenn, amikor először jelent meg az élet a szárazföldön.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás