3,5 milliárd éves a legősibb földi életforma, amelyet ausztrál kutatók azonosítottak

2019.09.30. · tudomány

Mostantól biztosnak mondható, hogy a cianobaktériumok, azaz a fotoszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott üledékszerkezetek, szaknyelven sztromatolitok a Földi élet legősibb nyomai.

A geológia és az evolúcióbiológia korábban úgy becsülte, hogy hozzávetőlegesen 3,2-3,5 milliárd évvel ezelőtt a fenti formában indult meg az élet a bolygón.

Az Új-Dél-Wales Egyetem kutatói a rangos Geology folyóiratban szeptember 25-én publikálták tanulmányukat, amelyben ismertetik az általuk feltárt bizonyítékokat arról, hogy a 3,5 milliárd éves sztromatolitok valóban a legkorábbi életformák nyomait őrzik.

Az ősi életforma nyomai
photo_camera Az ősi életforma nyomai Forrás: Új-Dél-Wales Egyetem

A nyugat-ausztráliai Pilbara területén található, a földkéreg rendkívül ősi rétegeiből álló Dresser formációban 1980-ban talált geológiai minta átfogó analízise és a kőzet belső rétegeinek feltárása azt mutatta, hogy a szóban forgó sztromatolitok kétség nélkül az élet legősibb ismert nyomai a Földön.

A nyugat-ausztráliai Pilbara ősi formációi
photo_camera A nyugat-ausztráliai Pilbara ősi formációi Fotó: paul mayall/Picture-Alliance/AFP

Ezt nemcsak a megkövesedett cianobaktérium-telepek jellegzetes nyomai jelzik a  kőzetminta felszínén, hanem a furatokból nyert, szerves anyagra utaló nanorészecske méretű maradványok, mikroorganizmusok egykori jelenlétét jelző struktúrák is. Nem mellesleg a mért izotóparányok is egyértelműen erre utalnak.

Az ausztrál kutatók szerint a felfedezés más, földönkívüli, például marsi életformák kereséséhez is támpontot ad.

Korábban az alábbi cikkek jelentek meg a témában a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás