A ketaminos orrspray hatásos a kezelésre nem reagáló depresszióra egy friss kutatás szerint

2023.10.06. · tudomány

Egy közel 700 fős klinikai vizsgálat eredményei szerint az eszketamin nevű ketaminszármazékot tartalmazó orrspray hatékonyabban csökkentette a nehezen kezelhető krónikus depresszió tüneteit, mint a hagyományos kezelés keretében adott gyógyszerek egyike. Az eredményeket a patinás New England Journal of Medicine folyóirat csütörtökön tette közzé, és a tanulmány azoknak a korábbi kutatásoknak a sorába illeszthető, amelyek bizonyítékokat találtak arra, hogy a ketamin hatásos lehet a kezelésre nem reagáló depresszió csökkentésében.

A klinikai vizsgálatban nyolc hét után a ketaminnal kezelt páciensek 27 százalékánál csökkentek a tünetek, míg az atípusos antipszichotikumok közé sorolható, kvetiapin hatóanyagú gyógyszerrel kezelt kontrollcsoportban a javulás 18 százalékos volt. 32 hét elteltével a ketaminos páciensek felénél, míg a kvetiapint kapók harmadánál enyhültek a depressziós tünetek.

A depresszióval diagnosztizált páciensek mintegy 30 százalékánál mutatnak ki az orvosok kezelésre nem reagáló depressziót, ami azt jelenti, hogy a tünetek legalább két hagyományos antidepresszáns szedésekor sem kezdenek el enyhülni. Ebben a helyzetben fokozódik a kórházba kerülés és az öngyilkosság kockázata.

A kezelésre nem reagáló depresszióra az Egyesült Államokban több kiegészítő terápiás gyógyszert is használnak, a hagyományos antidepresszánsokkal együtt. Ilyenek például a kvetiapin hatóanyagú gyógyszerek és a ketaminos orrspray is, amely 2019 óta kapható.

A korábbi engedélyezés egy olyan kutatáson alapult, amely a ketaminos orrspray hatását egy placebót tartalmazó orrspray hatásával ütköztette, de ez az első alkalom, hogy egy széles körben elterjedt, depresszióra használt szerrel hasonlítják össze a sprayt – mondta Andreas Reif, a frankfurti Johann Wolfgang Goethe Egyetem oktatókórházában működő pszichiátriai osztály vezetője, aki a klinikai vizsgálatot is vezényelte.

Azt érdemes hozzátenni, hogy a kutatást a Janssen gyógyszercég finanszírozta, amely a 2019-ben piacra dobott ketaminos orrsprayt is gyártja az Egyesült Államokban.

Reif szerint a reményteli eredmények mellett érdemes azt is látni, hogy a ketamin nem való mindenkinek, és a pácienseknek együtt kell dolgozniuk az orvosukkal, hogy megtalálják a megfelelő gyógyszert betegségükre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás