Kardszárnyú delfinek marcangoltak szét egy kifejlett nagy fehér cápát az ausztrál partoknál

2023.10.20. · tudomány

A Live Science beszámolója szerint helyi lakosok találtak rá egy fehér cápa (Carcharodon carcharias) maradványaira a Melbourne-től 320 kilométerre nyugatra fekvő Cape Bridgewater közelében. A fején és a farkán kívül szinte semmi sem maradt az életében nagyjából 3 méter hosszúra nőtt csúcsragadozóból.

A helyszíni szemle és a maradványok vizsgálata alapján az ausztrál tengerbiológusok azt állítják, hogy kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) vadászhatták le a cápát.

Fehér cápa maradványai az ausztráliai Cape Bridgewater közelében
photo_camera Fehér cápa maradványai az ausztráliai Cape Bridgewater közelében Fotó: Ben Johnstone

Az ausztrál partoknál a mostani az első dokumentált eset, de dél-afrikai kutatók a 2010-es évek derekán már felfigyeltek fel, hogy a cápaparadicsomnak számító Gansbaai öbölben rendszeresen olyan állati maradványokat sodornak partra a hullámok, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy a kardszárnyú delfinek rákaptak a nagy fehér cápák vadászatára. Kiderült, hogy az emlősök elsősorban a májuk miatt ejtik el az ősi porcos halakhoz sorolt ragadozókat. A kutatók szerint ez a szerv ugyanis különösen gazdag tápláló zsírokban és a más prédák elejtésével nehezebben elérhető vitaminokban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás