Hét tengeri vidrával a gyomrában pusztult el egy kardszárnyú delfin a Bering-tengeren

2023.10.03. · tudomány

Orosz kutatók az Aquatic Mammals folyóiratban számoltak be arról a még 2020-ban történt rejtélyes esetről, amikor egy nőstény kardszárnyú delfin (Orcinus orca) vetődött partra a Parancsnok-szigeteken hét egészben lenyelt tengeri vidrával (Enhydra lutris) a gyomrában. A ragadozót az ismert alaszkai vadászterületétől jókora távolságban sodorták partra a Bering-tenger áramlatai.

Az IFL Science ismertetője szerint a kardszárnyú delfin pusztulását a szájüreg és a nyelőcső találkozásánál megakadt utolsóként benyelt vidra okozhatta.
A helyszíni boncolás során az összesen 177 kilogrammot kitevő vidrazsákmány mellett jelentős mennyiségű polip és tintahal maradványa is előkerült a kardszárnyú delfin emésztőszerveiből.

Az eset azért páratlan, mert a tengerbiológiai szakirodalom eddig nem ismert olyan esetet, amikor az orkák tengeri vidrát zsákmányoltak volna.

A Parancsnok-szigeteken partra vetődött kardszárnyú delfin és a gyomrában talált tengeri vidrák maradványai
photo_camera A Parancsnok-szigeteken partra vetődött kardszárnyú delfin és a gyomrában talált tengeri vidrák maradványai Fotó: Olga Filatova

Olga Filatova, a Moszkvai Állami Egyetem cetkutatója az IFL Science-nek elmondta, hogy a korábbi megfigyelések legfeljebb azt rögzítették, hogy a delfinek ugyan legyilkolják a territóriumukba tévedő tengeri vidrákat, de nem nem eszik meg őket. Arra pedig egyáltalán nincs adat, hogy ahelyett, hogy a széttépett zsákmányt darabokban fogyasztanák el, bármit is egyben nyelnének le.

A rejtélyes eset másik másik aspektusa, hogy a vidraevő kardszárnyút a Bering-tengeren, a Parancsnok-szigeteken találták meg. A DNS-elemzés szerint az állat ugyanis ahhoz a jól ismert populációhoz tartozott, amelynek élőhelye az Alaszkai-öböl térségétől Kalifornia partvidékéig terjed. Az, hogy a tengeri emlős hogyan került a Csendes-óceán nyugati északi részén fekvő Parancsnok-szigetekre, teljesen ismeretlen, de a kutatók szerint lehetséges, hogy szokatlan táplálkozási viselkedését, vagyis a vidrák egészben való lenyelését is eredeti élőhelyén sajátíthatta el, bár ezt jelenleg egyetlen megfigyelés sem támasztja alá.

Annyi bizonyos, hogy 2008 óta a kutatók a tengeri vidrák számának csökkenését észlelték az alaszkai vizekben. A Parancsnok-szigeteken partra mosott tetem arra utalhat, hogy az orkák felelősek a vidrák vadászatáért a régióban

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás