Páratlan felvételeken, ahogy kardszárnyú delfinek levadásznak egy fehér cápát és felfalják a máját

2022.10.10. · tudomány

Tengerbiológusok már korábban is beszámoltak olyan esetekről, amikor az óceánok csúcsragadozói közül az egyik a másik zsákmánya lett.

Dél-afrikai kutatók a 2010-es évek derekán figyeltek fel arra, hogy a cápaparadicsomnak számító Gansbaai öbölben rendszeresen olyan állati maradványokat sodornak partra a hullámok, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy a kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) rákaptak a nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) vadászatára.

A nyár elején aztán a cserkeléstől a teríték elfogyasztásáig a világon először sikerült filmre venni az összehangolt csoportos akciót – írja a Live Science. A kutatók az Ecology folyóiratban megjelent tanulmányukban részletesen elemezték a helikopterek és drónok segítéségével készített felvételeket.

Jelenet a kardszárnyú delfinek cápavadászatát rögzítő dél-afrikai drónvideóból
photo_camera Jelenet a kardszárnyú delfinek cápavadászatát rögzítő közel egy órás felvételsorozatból Fotó: Christiaan Stopforth

Kiderült, hogy a nagy fehér cápa a saját prédafajai (fókák és teknősök) által sokszor sikerrel alkalmazott védekezési stratégiát vetette be a kardszárnyúakkal szemben: szorosan a támadók közelében körözött, várva a megfelelő pillanatot a szökésre. A csoportosan vadászó emlősök elsőre ugyan láthatóan zavarba jöttek a szokatlan viselkedéstől, de miután a cápát bekerítő két kardszárnyúhoz egy harmadik orka csatlakozott, így már esélye sem volt a cápának. A felvételeken az is látszik, ahogy az utolsóként érkezett vadász a nagy fehér cápa májából lakmározik.

A kutatók szerint egyértelmű, hogy a delfinek menet közben váltottak módszert, bevonva társukat a vadászatba. Úgy vélik ez egyértelműen bizonyítja a folyamatos és magas szintű információcserét lehetővé tevő kommunikáción alapuló fejlett és intelligens csoportos együttműködést.

Az alábbi videó a tanulmány mozgóképes absztraktja:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás