Kétezer éves sziklarajzok bukkantak elő, miután történelmi mélységre süllyedt a Rio Negro vízszintje

2023.10.25. · tudomány

Amazónia brazíliai területén soha nem látott mélységbe süllyedt a folyók vízszintje, aminek legfeljebb a régészek örülhetnek: a Rio Negro partján állatokat és más természeti alakokat ábrázoló sziklarajzok kerültek elő. A kutatók becslése szerint a kőbe vésett alakokat 1000-2000 évvel ezelőtt készíthették.

A sziklarajzokat korábban egyszer már megpillanthatták, amikor a 2010-es súlyos aszály folyamán minden idők legalacsonyabb szintjére, 13,63 méterre csökkent a Rio Negro vízszintje.

Idén októberben azonban még tovább apadt a folyó (hétfőn 12,89 méteres vízszintet mértek), és újabb alakok jelentek meg a sziklákon. Az antropomorf arcok és különböző vízábrázolások mellett barázdák is láthatók a köveken, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a lelőhelyen egykor kőszerszámokat is készítettek.

photo_camera Fotó: MICHAEL DANTAS/AFP

A helyszínen, ahol a prekolumbián időkben nagy őslakos falvak álltak, több ezer évesnek vélt kerámiatöredékeket is találtak.

A régészeti lelőhelynek nyilvánított Ponto das Lajes sziklarajzait még nem tanulmányozták, így a kutatók a közép-amerikai régió más részein található hasonló sziklarajzok alapján becsülik meg a korukat.

photo_camera Fotó: MICHAEL DANTAS/AFP

„Ezek a helyszínek fekete talajjal, nagy mennyiségű kerámiatöredékkel és sziklarajzokkal mesélnek a régió ősi bennszülött történelméről, és ezeket mindannyiunknak, akik itt élünk, tisztelettel kell kezelnünk” – mondta a kutatásról Filippo Stampanoni Bassi, egy helyi régész.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás