Kiderült, hogy ki szerepel a Led Zeppelin negyedik albumának borítóján

2023.11.08. · majom

Mi az élet értelme? Miért van a férfiaknak mellbimbója? Ki a franc lehet a Led Zeppelin negyedik albumának borítóján? Az univerzum legnyomasztóbb kérdéseire gyakran nincs megnyugtató válasz, a Led Zeppelinesre már csak azért sem, mert maga Robert Plant, a zenekar énekese sem tudta, hogy honnan származik az a kép, amit a lemez borítójának választottak: a felvételt egy pangbourne-i ószeresnél találta.

photo_camera A kép Fotó: Wiltshire Museum

Nem ez az egyetlen rejtély a Led Zeppelin IV körül: az album borítójáról szándékosan lehagyták a zenekar nevét, a lemeznek nincs címe, a zenekar tagjait pedig négy, általuk választott szimbólum reprezentálta. Jimmy Page, a zenekar gitárosa arra volt kíváncsi, hogy reklám nélkül is el lehet-e adni a lemezt, ezért sikerült ilyen kriptikusra a negyedik album – mellékszál, de kiderült, hogy el lehet, sőt, elképzelhető, hogy ez minden idők legjobb rockzenei albuma. A lemez végül 37 millió példányban kelt el.

link Forrás

Brian Edwards, a Nyugat-Angliai Egyetem kutatója véletlenül bukkant rá az eredeti fényképre, de azt már nehezebb volt megfejteni, hogy ki készítette és kit ábrázol. A Led Zeppelin negyedik stúdióalbuma 1971-ben jelent meg, de a fénykép jóval régebbi: Edwards csak annyit tudott kinyomozni róla, hogy Plant egy színezett verzióját találta meg az ószeresnél, a kép felirata szerint pedig egy Ernest nevű illető készítette a felvételt.

Ernest Farmer és Lot Long

Ernestből sok volt, de Edwards leszűkítette a keresést: feltételezte, hogy a fényképet egy profi fényképész vette fel Salisbury környékén. Így már a szóba jöhető Ernestek köre is szűkült, a legvalószínűbb jelölt Ernest Farmer vegyész lett, aki Salisbury környékén fotózott.

A kép hátoldalán található kézírás meg is egyezett Farmerével: az eredeti képet a fotós 1892-ben készítette Whitsuntide-ban, és nagynénjének ajánlotta.

A botokat cipelő ember egy zsúpkészítő volt, Edwardsnak pedig még azt is sikerült kiderítenie, hogy kicsoda: Lot Long vagy Longyear mere-i lakos, aki 1823-ban született és 1893-ban halt meg. A felvétel készítésekor a szülővárosában, egy kis kunyhóban élt.

A felvétel készítője, Ernest Farmer a fotóművészet egyik korai úttörője volt, az eredeti képet Farmer más munkáival együtt a Wiltshire-i Múzeumban állítják majd ki jövő tavasszal.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás