Kiválasztották az év környezetvédelmi fotósát, itt vannak a legjobb pályaművek

2019.09.26. · tudomány

A New York-i ENSZ klímacsúcsra időzítették a „Ciwem év környezetvédelmi fotósa” pályázat 2019-es díjazottjainak kihirdetését. A fődíjat SL Shanth Kumar, a Times of India fotóriportere nyerte a mumbai vityillók közé betörő árhullám megörökítésével.

Az 1987-ben alapított Ciwem (Chartered Institution of Water and Environmental Management) független szakmai szervezet, amely az Egyesült Királyságban bejegyzett alapítványként működik, de 89 ország több ezer szervezetét és magánszemélyét képviseli a vízgazdálkodással és a környezeti erőforrások fenntarthatóságával kapcsolatos kérdésekben.

És most következzenek a díjnyertesek, illetve további emlékezetes fotók a felhozatalból. Az összes pályaművet pedig itt lehet megtekinteni.

photo_camera Hiába szorongatta India nagy részét idén a pokoli forróság és a vízhiány, a part menti Mumbait inkább az emelkedő tengervízszint fenyegeti. A fotón az a pillanat látható, amikor egy hullám olyan erővel söpör végig a sikátoron, hogy egy halászt is kiránt a házából. A férfit egy másik halász mentette ki. SL Shanth Kumar képe megszerezte a fődíjat készítőjének.
photo_camera Változó környezet különdíjat érdemelt Sean Gallagher, aki a tuvalui part pusztulását örökítette meg. A Csendes-óceán déli részén fekvő szigetországban mindig is gondot okozott a talajerózió, de a klímaváltozás hatására emelkedő tengerszint fokozza a problémát.
photo_camera A fenntartható városok díját a mexikói Mexicaliról készült 2018. január 1-jei kép nyerte meg, címe: Szennyezett újév. Földrajzi fekvése, ipara és közlekedése miatt a 700 ezer lakosú Mexicali a világ egyik legszennyezettebb városa.
photo_camera Víz, egyenlőség és fenntarthatóság díjban részesült ez a kenyai Kakamegában készült kép. A környéken kevés tiszta vizű kút van, így a helyiek ráfanyalodnak a saras pocsolyákra is, ami jelentősen növeli a különféle hasmenéssel járó fertőzések terjedésének esélyét.
photo_camera Az erdő maradványai című kép Klímaakció és energia díjat ért a Ciwem versenyén. A észak-rajna-vesztfáliai Hambach erdő csaknem 12 ezer éves volt, amikor eladták egy energetikai beruházónak, amely mélyen leásott a föld alatt rejtőző barnaszénért. A valaha Manhattan nagyságú erdőnek a 10 százaléka maradt meg. 
photo_camera Az év fiatal környezetvédelmi fotósa lett Neville Ngomane, a Kétségbeesett lépések című kép készítője. Az orrszarvút a Dél-afrikai Köztársaságban készült fotón nem orvvadászok kínozzák, ahogy hihetnénk, hanem épp ellenkezőleg: természetvédők próbálják megmenteni az orvvadászoktól azzal, hogy lefűrészelik a tülkét. Egy-két évente kell ezt művelni az orrszarvúakkal, hogy elkerülhessék a sorsukat.
photo_camera Ez itt a híres Boszporusz egy másik, víz alatti arca.
photo_camera A bangladesi Dakkában egy nő a mocskos folyóparton piheni ki magát.
photo_camera A Plasztikbánya című fotón egy kisfiú műanyagzacskóval a fején pózol Burkina Fasóban. Évente 380 millió tonna műanyagot termel az emberiség, 1950-ben még 2,3 millió tonnát állítottak elő. Naponta mintegy nyolcmillió darab műanyagszemét landol az óceánban.
photo_camera Ian Wade fotósnak öt hosszú éjszakába telt, míg elkészítette A Föld tüdeje című képét egy somerseti erdőben. Négy LED-lámpával világította meg a fákat, és hosszú zárídőt alkalmazott, hogy elérje ezt a hatást, de nem volt könnyű, mert a legkisebb szél is elmosódottá tette a lombokat.
photo_camera A Szép álmokat című kép ugyancsak Burkina Fasóban készült, a kislányt az iskolai padján nyomta el az álom. A Szahara déli részén végighúzódó Száhil övben az elmúlt 35 évben duplájára nőtt az özönvízszerű esőzések gyakorisága, miközben a terület szélsőséges szárazságot is kénytelen elszenvedni.
photo_camera A vietnami hálóvarrást megörökítő kép azt a környezeti problémát ragadja meg, hogy az egyre szerényebb fogások miatt a halászok mind extrémebb módszereket vetnek be, hogy elegendő bevételhez jussanak. Az egészen apró szemű hálók alkalmazása is ezek közé tartozik, és pusztító hatással van a tengeri ökoszisztémára.
photo_camera Dakkában járunk, ahová ezrével érkeznek vidékről a napszámosok, hogy munkát találjanak. A képen látható vendégmunkások a fejükön egyensúlyozott kosarakban szenet pakolnak ki egy hajóból.
photo_camera 2005-ben elvileg átmenetileg nyitották meg a Sisdol szeméttelepet a nepáli Katmandu közelében. Mára megtelt. A képnek a Láthathatlan címet adta a szerző, Valerie Leonard.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás