Magyar kutatók segítségével sikerült plazmát előállítani a világ legnagyobb kísérleti fúziós berendezésben

2023.11.20. · tudomány

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) kutatói és mérnökei is tagjai a japán Nakai Fúziós Kutatóintézet kísérleti fúziós berendezését létrehozó nemzetközi konzorciumnak. Az általuk fejlesztett diagnosztikai célú intelligens kamerarendszer is kellett ahhoz, hogy 2023. október 23-án először sikerült tokamak plazmát előállítani a világ jelenlegi legnagyobb, mágneses összetartásra épülő fúziós berendezésében – olvasható a Magyar Kutatási Hálózat hétfői közleményében.

Így magyar fejlesztésű kamerarendszer tette láthatóvá a JT-60SA tokamakban „a nagyteljesítményű szupravezető tekercsekkel nagyjából -269 Celsius-fokon – körülbelül 4 kelvines abszolút hőmérsékleten – összetartott és akár 100 millió Celsius-fokra is felhevülő” első plazmát.

A japán JT-60SA tokamak a Nakai Nakai Fúziós Kutatóintézetben
photo_camera A japán JT-60SA tokamak a Nakai Nakai Fúziós Kutatóintézetben Fotó: F4E/QST

Az EK kutatói és mérnökei első európaiként négy évvel ezelőtt szállították le a diagnosztikai eszközt 2017-ben építeni kezdett japán fúziós berendezéshez. Ám, nem ez volt az első magyar videódiagnosztika-rendszer, amelyet magfúziós kísérlethez használnak. A hétfői közlemény szerint a „világ legnagyobb sztellarátorán, a Wendelstein 7-X-en 8 éve működő kamerarendszeren keresztül látták az első ottani plazmát is, amelynek ikonikus képei bejárták a világsajtót. Nagyrészt ennek a sikernek köszönhető, hogy Japán a magyar fejlesztésű kamerarendszer mellett döntött”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás