A mesterséges intelligencia 100 százalékban felismeri a gyerekkori autizmust retinafotók alapján

2023.12.18. · tudomány

Olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki kutatók Dél-Koreában, ami gyerekek retinájáról készült képek alapján 100 százalékos pontossággal diagnosztizálta az autizmus spektrumzavart. Az eredmények alátámasztják, hogy az AI használatával már korán felismerhető az autizmus, ami főként olyan esetekben lehet nagy segítség, amikor a gyermekpszichiáterek elérhetősége korlátozott.

A retina és a látóideg a szem mögött, a látóidegfőnél kapcsolódik össze, ami egyfajta ablakként szolgál az agyra. Ehhez a kutatók könnyen, noninvazív módon férhetnek hozzá, és ezt az utóbbi időben egyre inkább ki tudják használni: nemrég az agyrázkódás gyors diagnosztizálására hoztak létre egy retinára vetített, a szemre veszélytelen lézerrel operáló módszert, míg most az autizmus spektrumzavar észlelésére dolgoztak ki egy hasonló metódust.

A szöuli Yonsei Orvosi Egyetem kutatói a vizsgálat során 958 gyerek (átlagéletkor: 7,8) retinájáról készítettek fotót, a résztvevők felét korábban autizmus spektrumzavarral diagnosztizálták, míg a velük korban és nemben megegyező többiek a kontrollcsoportot alkották. A tünetek súlyosságát egységes tesztek alapján pontozták.

A képek 85 százalékának felhasználásával betanítottak egy konvolúciós neurális hálózatnak nevezett mélytanulási algoritmust, és a tünetek súlyosságát jelző pontszámokkal vegyítve olyan modelleket alkottak, amelyek képesek az autizmus spektrumzavar diagnosztizálására és a tünetek súlyosságának szűrésére.

A maradék 15 százaléknyi fotón aztán végrehajtották a tesztet, és a mesterséges intelligencia 100 százalékos arányban azonosítani tudta az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekeket. A kutatók még azt is kipróbálták, hogy a képekről eltávolítják a diagnózis szempontjából nem fontos (tehát a látóidegfőt nem tartalmazó) területet, vagyis a kép területének 95 százalékát, és az algoritmus még így is száz százalékos teljesítményt nyújtott.

A tünetek súlyosságát 74 százalékban találta el a felhasznált AI-modell, ami a kutatók szerint jó eredménynek számít, és azt jelenti, hogy „a retinafotók további információkat szolgálhatnak a tünetek súlyosságával kapcsolatban”.

A vizsgálat legfiatalabb alanyai négyévesek voltak, és a kutatók szerint az új, AI-alapú modelljüket ettől az életkortól kezdve lehetne objektív szűrőeszközként használni. Mivel az újszülötteknél kialakuló retina kb. négyéves korukig tovább növekszik, további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az eszköz pontos eredményt mutatna-e ennél fiatalabb alanyok esetében.