A rénszarvasok szeme télen éjjellátó üzemmódba kapcsol, hogy a hótakaróban is megtalálják az élelmet

2023.12.18. · tudomány

Az amerikai Dartmouth College és a skóciai St. Andrews-i Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a rénszarvasoknak különleges éjjeli látásuk van, amit arra használnak, hogy a sötétben is találjanak élelmet. A kutatók annak igyekeztek utánajárni, hogy a rénszarvasok miért rendelkeznek egyedüliként azzal a képességgel, hogy az évszaktól függően változtatják a szemük színét – míg nyáron narancsos-arany színűek, a téli hónapokban kék árnyalatúvá válnak.

photo_camera Fotó: ROBERTO MOIOLA/robertharding via AFP

Tanulmányukban megállapították, hogy a színváltás segíthet nekik az élelemkeresésben a téli csúcsidőszakban, amikor tetemes hótakaró nehezíti a helyzetet, ugyanakkor lehetővé teszi a szemüknek az UV-fény áteresztését is.

A kutatók szerint ez további kérdéseket vet fel, mivel a hóról visszaverődő napsugárzás hatására a fejlett látású rénszarvasokat így kétszer annyi UV-fény éri.

photo_camera Fotó: ROBERTO MOIOLA/robertharding via AFP

„A mi szemünknek, ahogy a legtöbb állatnak is, elképesztően nehéz észrevenni a halvány zuzmókat a fehér hóban. A rénszarvasok szemének azonban sötét foltokként tűnnek ki a táplálkozáshoz szükséges fajok a sokkal jobban tükröződő havas tájban” – mondta Catherine Hobaiter, a St. Andrews-i Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője.

A rénszarvasok kedvelt táplálékai közé tartozik a valódi rénzuzmó (Cladonia rangiferina) nevű faj, amit Hobaiter szerint még kevesen vizsgáltak. „Skóciában óriási a zuzmófajok sokszínűsége, a Skót-felföldön több mint 1500 különböző faj él, és a Cairngorms Nemzeti Parkba nemrég telepítettek vissza egy rénszarvascsordát, miután kihalásig vadászták őket. Skócia tehát tökéletes hely arra, hogy megpróbáljuk végre megoldani a rejtélyt” – mondta a kutató.

photo_camera Fotó: ROBERTO MOIOLA/robertharding via AFP

Miután márciusban megkezdték a vizsgálatokat a nemzeti parknak is nevét kölcsönző hegységben, különböző zuzmórétegeket fotóztak UV-fényben, és megállapították, hogy a különböző fajok másképpen nyelik el vagy veri vissza a fényt, és a valódi rénzuzmó különösen erős fényelnyelő tulajdonsággal rendelkezik.