Egy új kutatás szerint sok macska apportíroz, de csak akkor hozzák vissza a játékaikat, ha kedvük van hozzá

2023.12.22. · tudomány

A házimacskák a kutyákhoz hasonlóan igénylik, hogy játszhassanak a gazdáikkal, viszont a kutyákkal ellentétben általában jobban szeretik, ha maguk szabhatják meg a feltételeket. Legalábbis ez derül ki egy decemberben publikált kutatásból, amiben apportírozó macskákról gyűjtöttek információkat, írja a Conversation.

Bár az apportírozásról általában a kutyák jutnak eszünkbe, akik többnyire örömmel hozzák vissza gazdáiknak az eldobott labdát, a viselkedés valójában a macskákra is jellemző. Egy brit kutatócsoport gyűjtött információkat apportos macskákról online kérdőívezés segítségével, amiben macskatartókat kérdeztek meg arról, hogyan viselkednek a házikedvenceik. A kérdőívet kitöltő macskatulajdonosok állatainak több mint 94 százaléka rendszeresen játszott a gazdájával, előszeretettel hozta vissza az eldobott játékokat.

A vizsgált macskák túlnyomó többsége valamilyen keverék volt, a fajtatiszták több mint ötöde pedig sziámi – erre a fajtára egyébként eléggé jellemző az apportírozás.

A macskák viszont nem úgy játszák ezt a játékot, mint a kutyák. Sokszor ők maguk kezdeményeznek, ellenkező esetben pedig mozdulni sem hajlandók. A kérdőíves felmérésben regisztrált macskák átlagosan 4 éve apportíroztak és azok az állatok, amik maguk kezdeményezték a játékot, általában lelkesebbek és érdeklődőbbek voltak a játék során. Gyakrabban játszották ezt egy-egy hónapban és nagyobb arányban hozták vissza az eldobott játékokat is.

A kutatások alapján a macskák szívesen játszanak olyan játékokkal, amik valamilyen prédaállatra emlékeztetnek, esetleg szét is lehet őket tépni. Erre valószínűleg azért ilyen érzékenyek, mert természetüknél fogva ragadozók, vadászösztönüket pedig kielégítik az ilyen játékok. A gazdájukkal való jó kapcsolat kialakításában is nagy szerepe van a közös játéknak.