Itt a legújabb tudományos kutya-macska összehasonlítás!

2023.11.30. · tudomány

Hat évvel ezelőtt megválaszoltuk, hogy a tudomány 2017-es állása szerint tényleg okosabbak-e a kutyák macskáknál. A legjelesebb magyar és külföldi etológusok véleménye alapján akkor arra jutottunk, hogy „a fajok között a legritkább esetben szokás intelligenciabeli összehasonlításokat tenni. Már csak azért sem, mert az definíciója szerint nem jelent mást, mint olyan mentális és viselkedési rugalmasságot, amely révén egy élőlény megoldja a környezetében felmerülő problémákat, illetve alkalmazkodik a változásokhoz”.

Az ELKH-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék kutatói a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban ismertetett vizsgálatukban arra voltak kíváncsiak, vajon milyen pontosan és milyen hatékonysággal követik az emberi mutatást a kutyák, illetve a macskák.

A tanszék csütörtöki közleménye szerint fontos szempont volt, hogy az állatokat teljesen azonos körülmények között teszteljék, biztosítva az eredmények összehasonlíthatóságát.

Kutya-macska barátság
photo_camera Kutya-macska barátság Fotó: Wikipédia

„Összesen hatvankettő, lakásban tartott, családi macska érkezett a tanszékre a gazdájával, de végül csak harmincnégyet tudtunk bevenni a tesztbe. A többiek túlságosan aggódtak, vagy nem voltak elég motiváltak, pedig a kedvenc ételüket kapták jutalomként. Ezzel szemben a kutyák közül egyetlen alanyt sem vesztettünk” – idézi a közlemény Salamon Attilát, a cikk első szerzőjét.

A kutatók látszólag egyszerű feladat elé állították az állatokat: két edényt tettek a földre, az egyikbe jutalomfalatot rejtettek. A kísérletvezető mindig arra az edényre mutatott, amelyikben a jutalom volt, a kérdés az volt, melyiket választják az alanyok. A kutyák végül lényegesen többször találtak rá a jutalomra, mint a macskák. Csepregi Melitta, a tanulmány társszerzője szerint ráadásul azt is megfigyelték, hogy a macskák az idő előrehaladtával egyre kevésbé voltak hajlandók választani, míg a kutyák végig lelkesen végezték a feladatot.

Mivel a macskáknak láthatóan hátrányt jelentett az ismeretlen környezet, a kutatók később az otthonukban is letesztelték őket. A laborban megfigyelt csökkenő választási hajlandóság itt már nem volt jellemző, de így sem voltak olyan sikeresek, mint a kutyák.

„A két faj közti eltéréseket több tényező is magyarázhatja. Lehet, hogy a macskák kevésbé figyeltek oda, nem motiválta őket eléggé a jutalomfalat, vagy zavarta őket az idegen hely, illetve a gyakori fizikai kontaktus a gazdával a teszt alatt,” – idézi a közlemény a kutatást vezető Gácsi Mártát. Szerinte a két faj eltérő evolúciója és domesztikációja magyarázza a viselkedésük különbségét: „Gondoljunk csak bele: a macskákkal szemben a kutyák őse társas, falkában élő faj volt, és csak a kutyát szelektálta együttműködésre az ember a háziasítás során. Ráadásul hiába házikedvenc mindkettő, nem teljesen egyformán tartjuk őket. Mindent összevetve nem csoda, ha a macskák számára kevésbé fontos, hogy figyelembe vegyék az emberek jelzéseit”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás