Bámulatos öngyógyítási képességről tanúskodik a hátuszonyát alig egy év alatt visszanövesztő floridai selyemcápa

2023.12.29. · tudomány

Eddig csak a nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) legendás regenerálódási képességeiről sikerült kideríteni, hogy a rendkívül gyors sebgyógyulást a genom stabilitását fenntartó önjavító genetikai mecahnizmusok teszik lehetővé.

A Journal of Marine Sciences folyóiratban megjelent tanulmány egy olyan esetet ismertetett, amely egy selyemcápa (Carcharhinus falciformis) bámulatos öngyógyító képességét bizonyítja – írja az IFL Science.

Florida partjainál 2022 júliusában búvárok figyeltek fel egy sérült hátuszonyú felnőtt hím selyemcápára. A gasztronómiai célokból túlhalászott faj veszélyeztettsége okán korábban műholdas nyomkövetővel és egyedi jelöléssel ellátott egyedet a búvárok által készített fotók alapján Chelsea Black tengerbiológus azonosította. Szakvéleménye szerint a ragadozó akkor sérülhetett meg durván, amikor orvhalászok kivágták a GPS-adót a hátuszonyából.

A súlyosan sérült példány 2022-es szezonban ugyan már nem került elő, de a következő év elején ismét sikerült megfigyelni és azonosítani. Ráadásul, míg az először készült fényképek azt mutatták, hogy a cápa uszonyának mintegy ötöde hiányzott, a következő szezon elejére a testrész rohamos gyógyulás jeleit mutatta, az első fotók elkészülte utáni 332-ik napra pedig a roncsolt hátuszony visszanyerte eredeti méretének 87 százalékát és formája is megközelítette az egészséges állapotot.

A Chelsea Black amerikai tengerbiológus által dokumentált 332 napos gyógyulási folyamat stációi
photo_camera A Chelsea Black amerikai tengerbiológus által dokumentált 332 napos gyógyulási folyamat stációi Fotó: Josh Schellenberg és John Moore

A tanulmány szerint egyes cápafajok kivételes öngyógyulási képességei nem teljesen ismeretlenek. A hátuszony hasonló mértékű regenerációját ugyan eddig csupán egyetlen cetcápánál (Rhincodon typus) sikerült dokumentálni, de más típusú súlyos traumás sérülések gyógyulását szürke dajkacápáknál (Carcharias taurus) és sarlós citromcápáknál (Negaprion acutidens) is megfigyelték korábban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás