Radioaktív izotóppal működő áramforrást mutatott be egy kínai startup

01.16. · TECH

Apró, de akár 50 évig működőképes áramforrást fejlesztett egy pekingi székhelyű kínai startup. A vállalat egy 3 voltos, egy pénzérménél is kisebb cellát mutatott be, ami egyelőre 100 mikrowatt teljesítmény leadására képes, írja az Independent.

A Betavolt akkumulátora egy apró pénzérménél is kisebb, és több mint 20 évig elláthatja az elektronikai eszközöket energiával.
photo_camera A Betavolt akkumulátora egy apró pénzérménél is kisebb, és több mint 20 évig elláthatja az elektronikai eszközöket energiával. Fotó: Betavolt

Az piacot forradalmasítani hivatott cella különlegessége, hogy a lítiumionos akkumulátorokkal ellentétben az energiatárolásért és -leadásért egy radioaktív elem bomlása a felelős. A nikkelizotóp lassú bomlásának eredményeképp az elem akár 50 évig is helyt állhat az elektronikai eszközökben, így drónokban, mobiltelefonokban vagy orvosi műszerekben is használható lenne.

A radioaktív bomlás energiájának felhasználására nem ez az első példa, használtak hasonló rendszereket korábban a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban is. A kínai startup viszont forradalmasította az ötletet és egy olyan apró áramforrást fejlesztett, ami a hétköznapi használati tárgyakban is alkalmazható, az életciklusa végén pedig nem marad utána veszélyes, sugárzó hulladék. A vállalat ígérete szerint ugyanis addigra a nikkelizotóp egy stabil rézizotóppá alakul.

A vállalat egyelőre teszteli az új cellát, de annak bemutatásával egy időben bejelentette, hogy dolgozik egy nagyobb teljesítményű változaton is, ami már 1 watt leadására lesz képes. Ez várhatóan 2025-re készül el.

A Futurism kevésbé optimista, a lap egy másik startup botrányba fulladt fejlesztéséhez hasonlítja a törekvést. Az NBD ellen eljárás is indult, miután több mint egymillió dollárt szedtek össze a fejlesztésre, csakhogy abból soha nem lett működőképes termék.