Mesterséges intelligenciával találtak új akkumulátor-alapanyagot

01.11. · TECH

A Microsoft és a Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), az Egyesül Államok Energiaügyi Minisztériumának egyik nemzeti laboratóriuma a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek képességeit kihasználva új akkumulátor-alapanyagot ismert fel, számolt be róla a BBC.

A felfedezés azért átütő jelentőségű, mert az új lítiumot és nátriumot tartalmazó anyagból olyan szilárdtest-akkumulátorok építhetők, amelyek kevésbé gyúlékonyak és nem hajlamosak a túlmelegedésre, mint a folyékony elektrolitot tartalmazó aksik.

A mesterséges intelligencia segítségével felfedezett alapanyag lehetővé teszi, hogy 70 százalékkal kevesebb lítiumot használjanak az akkumulátorokban.
photo_camera A mesterséges intelligencia segítségével felfedezett alapanyag lehetővé teszi, hogy 70 százalékkal kevesebb lítiumot használjanak az akkumulátorokban. Fotó: Dan DeLong / Microsoft

Az új alapanyag továbbá fenntarthatósági szempontból is kedvező. Előállításhoz 70 százalékkal kevesebb lítiumra van szükség, mint a legelterjedtebben alkalmazott lítiumion-akkumulátorok gyártásához. A lítiumnak pedig már a kitermelése is kockázatot jelent a környezetre, ami miatt egyre furfangosabb módokon próbálják, például az elpárologtatott tengervízből kinyerni az anyagot.

A biztató eredmények azonban csalókák lehetnek. Önmagában ugyanis az, hogy találtak egy vegyületet, ami alkalmas lehet a használatra, még nem jelenti azt, hogy ez minden szempontból megfelelő lesz majd. Számtalan fejlesztés alatt álló technológia végül soha nem jelenik meg a piacon, figyelmeztet a Verge.

Mégis, önmagában előremutató az, hogy a generatív mesterséges intelligencia bevonásával sikerült megtalálni egy olyan alapanyagot, amit fel lehet használni az akkugyártásban. A technológia ugyanis töredékére csökkentette a fejlesztésre szánt időt, lényegesen lerövidítve az anyagválasztást.