A románok és a lengyelek messze elhúztak, a magyarok elégedettsége viszont továbbra is elmarad az EU-s átlagtól

Hétfőn tette közzé az Európai Bizottság statisztikai szerve, az Eurostat azokat a legfrissebb, 2022-re vonatkozó adatokat, amelyek azt mutatják, hogy melyik uniós tagországban mennyire elégedettek az emberek az életükkel. A 27 tagország polgárai átlagosan 7,1 pontra értékelték az életükkel való általános elégedettségüket egy 0-tól (nagyon elégedetlen) 10-ig (nagyon elégedett) terjedő skálán. 18 olyan ország van, ahol az elégedettség elérte vagy meghaladta ezt az átlagot; Magyarország a maga 6,9 pontos értékével elmaradt tőle, de az előző évekhez képest nőtt az elégedettség.

Talán meglepőnek tűnik, hogy a legmagasabb értéket Ausztria (7,9) és Finnország után Lengyelországban és Romániában (mindkettő 7,7) mérte az Eurostat. A legalacsonyabb átlagos értékeket pedig Bulgária (5,6), a gazdasági nehézségekkel küzdő Németország (6,5) és Görögország (6,7) adta.

photo_camera Grafika: Qubit

Az élettel való elégedettség nem teljesen jár együtt a fogyasztási lehetőségekel vagy az egy főre jutó GDP-vel: ahogyan az Eurostat is megállapítja, ezt az érzést számos tényező befolyásolhatja, például az életkor, az iskolai végzettség, a családi és anyagi helyzet, valamint az egyén tapasztalatainak, választásainak, prioritásainak és értékeinek sokfélesége. Az index tehát nem az objektív jóllétet mutatja meg, hanem azt, hogy melyik ország lakói hogyan érzik magukat a bőrükben.

Magyarországon az élettel való elégedettség mérésének 2013-as kezdete óta folyamatosan javul ez az érték. 2013-ban még csak 6,1-re értékeltük az élettel való elégedettségünket, ami akkor a második legrosszabb volt az unióban a 4,8-as bolgár érték után. Az EU átlaga akkor 7,0 volt.

A 2022-es 6,9-el Magyarország a kifejezetten elégedetlen Bulgárián kívül (5,6 pont) megelőzi Horvátországot, Lettországot, Görögországot és az utóbbi idők gazdasági visszaesése miatt kifejezetten pesszimista hangulatban lévő Németországot is. Az unióban mért átlagos érték ez idő alatt 0,1 ponttal nőtt, azaz Magyarország távolsága az átlagtól 0,9-ről 0,2-re csökkent 2022-ben.

photo_camera Grafika: Qubit