Káprázatos középkori vaskesztyűt találtak Svájcban

Szenzációs középkori leletre bukkantak a régészek egy kyburgi családi ház építésénél Svájcban, Zürich kantonban: egy pár vaskesztyűre a 14. századból. A pár egyik fele csak részlegesen maradt fenn, a másik, jobb kézre való kesztyű viszont hiánytalan, ezzel ez az eddig legszebb állapotban fellelt példány az országban. A bőr, amihez a páncéllemezeket rögzítették, már elrohadt, de a fém részek mind megvannak, sőt, az ujjakat védő lemezek a régészek szerint úgy fénylenek, mintha csak tegnap készültek volna.

photo_camera A hiányos és a teljes kesztyű Fotó: Zürich kanton építésügyi hivatala

Ritka leletről van szó: Svájcban eddig mindössze öt vaskesztyű került elő, de hogy miért csak ennyi, azt még a régészek és a történészek is csak vizsgálják. Az egyik lehetséges ok az, hogy kevés készült belőlük, a másik pedig az, hogy valamiért beolvasztották őket.

A ritka ötujjas

A most előkerült kesztyű 25 darabból áll, amelyeket eredetileg bőrre rögzítettek, és pikkelyszerűen fedték egymást, ez lehetővé tette, hogy a viselője ökölbe szoríthassa a kezét vagy kardot forgathasson. A fémlemezeket szegecsek kapcsolták össze. Az, hogy ilyen páratlan épségben maradt fenn, lehetővé teszi a régészeknek, hogy a páncélkesztyűkön kívül a 14. századi kovácsművészetről is többet tudhassanak meg.

photo_camera A jobb kesztyű összeállítva Fotó: Zürich kanton építésügyi hivatala

Az ásatáson egy szövőműhelyre és valószínűleg egy kovácsműhely maradványaira is rábukkantak: az előkerült szerszámok arra utalnak, hogy fémet önthettek a közelben. A kalapácsok és egyéb szerszámok mellett nyílhegyek, kulcsok és egyéb apróságok is előkerültek.

Az ehhez hasonló, minden ujjat külön fedő vaskesztyűk a 14. században jelentek meg Európában a középkori kardok átalakulására adott válaszul, a korábbi példányokban a kézfejet egy lemez védte, és csak a hüvelykujj kapott mozgatható, páncélozott védelmet. A későbbiekben már ennek a típusnak a különlegesen kidolgozott példányai terjedtek el.

Az nem világos, hogy ez a példány kihez tartozhatott és hogy került oda, ahol megtalálták, ezekre a kérdésekre a régészek még keresik a választ.

A vaskesztyű és a hozzá tartozó páncél replikáját március végén állítják ki a kyburgi vármúzeumban, a későbbiekben rövid időre az eredeti darabot is megtekinthetővé teszik majd.