Megmenekülhet az orrszarvúfaj, aminek már csak 2 nőstény egyede él

Végrehajtották az első sikeres embrióátültetést szélesszájú orsszarvúaknál (Ceratotherium simum), amelynek súlyosan veszélyeztetett északi alfaja így megmenekülhet a kihalástól – írja a BBC.

Az északi szélesszájú orsszarvúak utolsó hím egyede, Sudan 2018-ban pusztult el, így már csak két nőstény (Fatu és Najin) él, de mindketten terméketlenek. A kenyai rezervátumban 24 órás felügyelet alatt álló anyaállat és utódja azonban így is életben tarthatja az alfajt, miután a BioRescue nevű német konzorcium kutatói sikeresen elvégezték az első embrióátültetést déli szélesszájú orrszarvúaknál, megnyitva az utat a technika alkalmazása előtt északi társaik esetében is.

Najin és Fatu, az északi szélesszájú orrszarvú két utolsó példánya. Mindketten nőstények, a fajt Fatu petéivel és a két utolsó, időközben elpusztult hím lefagyasztott spermájával próbálják feltámasztani.
photo_camera Najin és Fatu Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A kutatók 2023 szeptemberében ültettek két déli szélesszájú orrszarvú embriót felnőtt nőstény egyedekbe, ami sikeres vemhességet eredményezett. Bár az apa és a vemhes anya egyaránt elpusztult egy bakteriális fertőzés következtében, amikor a magzat 70 napos volt, a tudósok szerint ez független volt a beültetéstől, és a sikeres vemhesség önmagában is bizonyítja, hogy a módszer működik.

Az északi szélesszájú orrszarvúaknál már idén májusban vagy júniusban tervezik kipróbálni a technikát – a beültetendő embriókat két, már elpusztult hímtől vett sperma és Fatu petesejtjeinek felhasználásával hozták létre, béranyának pedig egy déli szélesszájú orrszarvút néztek ki. Összesen 30 embrió van a tudósok kezében, ezeket -196 Celsius-fokon tárolják német és olasz központokban.

A déli béranyába a végbélnyílásán keresztül helyezik be az embriót, és ha a 16 hónapos vemhesség sikerrel jár, 2000 óta az első északi szélesszájú orrszarvú születhetne meg. Siker esetén egyből megpróbálkoznának újabb beültetésekkel, vagyis akár 6 borjú is születhet rövid időn belül – fontosnak tartják, hogy a kicsinyek még életükben találkozzanak Fatuval és Najinnal, hogy meg tudják tanulni az alfaj viselkedésformáit.

A sikeres projekt ráadásul a szumátrai orrszarvúak megmentése előtt is megnyitná az utat – a faj vadon élő egyedeinek számát 40-re becsülik.