Megérkezett az első kép a japán holdszondáról

01.25. · tudomány

Hivatalosan Japán az ötödik olyan ország, ami eljutott a Holdra, január 19-én sikeresen landolt a japán űrügynökség, a JAXA által indított SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) szonda az égitesten. Az első hírek nem voltak túl biztatók, a leszállást követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szonda leszállóegységére szerelt napelemek nem töltik a szondát, a fedélzeti akkumulátor viszont csak néhány órát bír ki.

A SLIM szonda, még 2023 júniusában, a tanegasimai űrközpont épületében
photo_camera A SLIM szonda, még 2023 júniusában, a tanegasimai űrközpont épületében Fotó: HANDOUT/AFP

A sikeres leszállást alátámasztó telemetriás adatokat egy január 24-én közzétett fotó is igazolja, a LEV-2 rover készített fotót a SLIM szondáról a Hold felszínén, írja a Space.com.

A LEV-2 rover készített fotót a SLIM szondáról a Holdon.
photo_camera A LEV-2 rover készített fotót a SLIM szondáról a Holdon. Fotó: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha Egyetem

A kép alapján érthetővé vált az is, miért nem termelnek a napelemek energiát a szonda számára. A SLIM ugyanis landolásakor megbillent, ebben a helyzetben pedig nem működnek megfelelően a panelek.

Az viszont sikerként könyvelhető el, hogy a szondáról levált a LEV-2 és a LEV-1 rover, amiknek nemcsak a Földdel való kommunikációja stabil, hanem egymással is képesek kapcsolatot teremteni.

És a misszió a legfőbb célját is elérte, ugyanis a JAXA tájékoztatása szerint sikerült a precíziós landolás, vagyis az a folyamat, aminek értelmében a kiszemelt landolási célponttól 100 méteren belül kell a felszínre érkeznie a szondának, a korábbi több kilométeres hatótáv helyett. Míg a felszín felett 50 méterrel még 10 méteren belül volt (valószínűleg 3-4 méter körül, az adatokat még elemzik) a célponttól, landolás után azt mérték, hogy 55 méterre került a szonda, a céltól keleti irányba.