Befejezte jócskán túlteljesített küldetését a NASA marsi helikoptere, az Ingenuity

Egy vagy akár több rotorlapátja is megsérülhetett, ezért már képtelen a Mars légterébe emelkedni az Ingeunity helikopter, amely első ember alkotta eszközként kontrollált, motoros repüléseket hajtott végre egy másik bolygó felszíne felett – jelentette be január 25-én az amerikai űrügynökség, a NASA.

Az Ingenuity ezzel befejezte három évig tartó, minden előzetes elképzelést felülmúló történelmi küldetését. A helikoptert ugyanis arra tervezték, hogy a 2021 áprilisában végre hajtott első felfedező repülését követő 30 napban összesen ötször emelkedjen a bolygó légterébe, ehhez képest 72-szer szállt fel és le, 14-szer akkora távolságot berepülve mint ahogy azt eredetileg a NASA mérnökei elképzelték.

Az Ingenuity helikopter lefele tekintő kamerájának felvétele az első repülés egy pillanatát örökíti meg.
photo_camera Az Ingenuity helikopter lefele tekintő kamerájának felvétele az első repülés egy pillanatát örökíti meg. Fotó: NASA/JPL-Caltech

A NASA közleménye szerint a sérült rotorlapátjai egyikéről fotót is készítő, a marsi felszínen függőleges helyzetben álló Ingenuity még elküldte a földi irányításnak a legutolsó január 18-ai küldetésén készített felvételeket, de már nem képes több felszállásra.

Az Ingenuity egy jól láthatóan hiányos rotorlapátjának árnyéka
photo_camera Az Ingenuity egy jól láthatóan hiányos rotorlapátjának árnyéka Fotó: NASA/ JPL

Az alábbi videóban látható az Ingenuity küldetéseinek rövid mozgóképes összefoglalója:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás