Megvannak a magyar üstökösvadász Berlin felett felizzó kisbolygójának földet ért darabjai

Mint elsőként megírtuk, január 20-án este néhány órával becsapódása előtt fedezett fel egy földsúroló kisbolygót Sárneczky Krisztián magyar csillagász. Az aszteroida vasárnap hajnali fél 2-kor, Berlin felett lépett be a Föld légkörébe, amiről videófelvételek is készültek.

A 2024 BX1 jelű kisbolygó a harmadik, amit Sárneczky azelőtt fedez fel, hogy az becsapódott volna bolygónkba, és összességében a nyolcadik ilyen objektum, amit sikerült elégésük előtt megpillantani a szakembereknek. A csillagász a nagyjából 1 méter átmérőjű égitestet a Mátrában található Piszkéstetői Obszervatórium távcsövével találta meg, 22:48-kor. A felfedezés beküldése után, ahogy ez ilyenkor megszokott, más obszervatóriumok is elkezdték figyelni a kisbolygót.

A 2024 BX1 kisbolygó északkelet Németország felett lépett be a légkörbe vasárnap éjszaka
photo_camera A 2024 BX1 kisbolygó északkelet Németország felett lépett be a légkörbe vasárnap éjszaka Fotó: Webcam Augustusplatz

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) csütörtöki közleménye szerint a„ becsapódás helyét és idejét helyesen becsülték meg, azaz Berlintől nyugatra körülbelül fél órával éjfél után (...) Egyes megfigyelők ez alapján már célirányosan figyelhették ezt a kivételes csillagászati jelenséget”.

Az MMT szerint január 25-én „egy 4 fős professzionális keresőkből álló csapat megtalálta a meteorit 3 darabra törött összes 172 gr-ot nyomó példányait, az előrejelezett vonaltól kissé délebbre. A meteorit breccsás szerkezetű, fehér földpátos szemcsékkel és sötétebb kékes-szűrkés mátrixal. Ami érdekes, hogy bár folyásnyomok láthatók a felszínen/külső kérgen, de maga a sötét, barnás olvadási kéreg NEM ! Ennek oka lehet talán az, hogy ez a darab nagyon mélyre, akár 20 km alá is jött amikor átváltott a sötét repülési szakaszára. A találat pontos GPS koordinátái még nem ismertek, de nagy a sansz arra, hogy a kereső csapatok átértékelik az eddigi keresési területeiket a 2024.01.25.-ei találat fényében. A következő képeken a csapat és a megtalált meteoritok láthatók”.

A 2024 BX1 jelű aszteroida darabjait megtaláló kutatócsapat és a meteroitok
photo_camera A 2024 BX1 jelű aszteroida darabjait megtaláló kutatócsapat és a meteroitok Forrás: P. Spurny, allsky7, Facebook, Discord, X, Kormos Balázs MMT