Szakértők katasztrofális ötletnek tartják, hogy felújítják az egyik gízai piramist

Pénteken jelent meg a közösségi médiában az a videó, amelyen az egyiptomi gízai piramisok egyikének, a Menkauré-piramisnak a felújítási munkálatai láthatók. Miközben az egyiptomi régiségügyi hivatalt vezető Mostafa Waziri az évszázad projektjének nevezte a beurházást, egyes szakértők abszurdnak tartják a renoválást.

A három gízai piramis legkisebbikét Menkauré fáraó építtette a IV. dinasztia idejében, az i. e. 25. században. A 65 méteres építémény eredetileg gránit burkolatot kapott, de az idővel megrongálódott – a mostani felújítás célja, hogy a gránitréteg visszaállításával újra eredeti pompájában tündököljön a piramis.

link Forrás

A tervek szerint három éven át tartó projekt eredményeként megújult Menkauré-piramis Waziri szerint „Egyiptom ajándéka lesz a 21. század világának”, de a Facebookon közzétett videó alatt többen megkérdőjelezték az egyiptomi-japán együttműködésben megvalósuló beruházás lényegét.

„Hihetetlen! Már csak az hiányzott, hogy a Menkauré-piramist kicsempézzék! Mikor hagyjuk már abba az egyiptomi örökség abszurd módon való kezelését?” – írta Monica Hanna egyiptológus, hozzátéve, hogy „a felújításokra vonatkozó összes nemzetközi alapelv tiltja az ilyen beavatkozásokat”, és azonnali cselekvésre szólított fel minden régészt.

Gízai piramisok
photo_camera Gízai piramisok – balra a Menkauré-piramis Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

Más kommentelők inkább szarkasztikusan közelítették meg a témát, és például afelől kérdezősködtek, hogy az egyiptomi projekt mintájára mikor kezdik meg a pisai torony kiegyenesítését is.

Ibrahem Badr egyiptomi régész, aki örökségvédelemmel és restaurálással is foglalkozik, „szomorú katasztrófának” nevezte a projektet, és szintén a nemzetközi alapelvek betartására hívta fel a hatóságok figyelmét. „Elképesztő butaság. Úgy tűnik, mintha hazánk a saját történelmét és örökségét pusztítaná ostoba elmékkel, akik nem ismerik a régészeti munka alapjait és határait” – írta az X-en.

Az örökségvédelem kérdését Egyiptomban gyakran heves viták övezik, és ennek komoly politikai-gazdasági vonzatai is vannak, hiszen az ország GDP-jének 10-12 százalékáért a turizmus felel.