Összefüggés lehet a kockázatvállalási hajlandóság és a hipnotizálhatóság között

02.01. · tudomány

A hipnotizálásra fogékonyabb emberek kockázatvállalási hajlandósága eltérhet azokétól, akik kevésbé érzékenyek a módszerre, derül ki egy, a Neuroscience Letters folyóiratban közzétett tanulmányból. Olasz kutatók kérdőívek és viselkedéses tesztek segítségével vizsgálták meg az összefüggést, amit már korábbi kutatások is sejtettek.

A hipnotizálhatóság egy stabil pszichofiziológiai tulajdonság, ami általában nem változik a különböző életszakaszokban. Kifejezi egy személy hajlamát arra, hogy érzékelését, emlékeit és viselkedését bizonyos szuggesztiók módosítsák.

A MedicalXpress szemlézte a januári tanulmányt, amiben 67 személy vizsgálata alapján derül ki, hogy van összefüggés a kockázatvállalási hajlandóság és a hipnotizálhatóság között. Az alanyokat a kutatók először a hipnotizálhatóság szerint csoportokba osztották, elkülönítették a kevéssé, a közepesen és a jól hipnotizálható személyeket. Ezt követően a vizsgálat kérdőívekkel folytatódott.

Az embereknek különböző viselkedéseket kellett osztályozniuk a skálákon aszerint, hogy mennyire tarják az adott cselekvéseket kockázatosnak. Ezután pedig egy olyan teszt következett, amiben különböző színű léggömböket kellett felfújniuk gombnyomással. Az egyes lufik azonban, a színűktől függően eltérő valószínűséggel durrantak ki a felfújás közben. A vizsgálatba bevont személyek minden felfújt lufi után pénzt kaptak, amit gyűjthettek és akár egy virtuális bankban is elhelyezhettek, viszont akkor, ha egyetlen léggömb is kipukkadt, a nem lekötött pénzüket elvesztették.

A megfigyelések során a kutatók azt találták, hogy a jól hipnotizálható személyek és a kevésbé hipnotizálhatók között a fő eltérés a kockázatvállalás tudatosságában figyelhető meg. A jól hipnotizálható emberek gyakran teljesen automatikusan döntenek egy kockázatos lépés elvégzése mellett, míg a többiek általában tudatában vannak annak, hogy mire vállalkoznak.