Szabadon olvasható Darwin 13 ezer kötetes magánkönyvtára

02.14. · tudomány

Kéziratok, levelek és naplók is elérhetők abban az online könyvtárban, amelyet Charles Darwin hagyatékának digitalizálásával hozott létre a Szingapúri Egyetem vezette konzorcium – írja az IFL Science.

John van Wyhe történész és munkatársai az elmúlt 18 évben összegyűjtötték mindazt, ami Charles Darwin könyvtárából a természettudós 1882-es halálát követően megmaradt. A tudományos közhiedelem sokáig úgy tartotta, hogy mindössze 1480 kötet élte túl az elmúlt másfél évszázad hányattatásait, ám van Wyhe és kollégáinak kitartó kutatómunkájának köszönhetően a 300 oldalas katalógus 9300 hivatkozást, 7350 címet és 13 ezer kötetet tartalmaz.

Charles Darwin könyvtárszobájának részlete William England 1882-es felvételén
photo_camera Charles Darwin könyvtárszobájának részlete William England 1882-es felvételén Fotó: William England/ Darwin Online

A gyűjtőmunkát Darwin 56 kartondobozban tárol kézírásos katalógusa alapján végezték a kutatók, referenciaként használva egy 1875-ben készített másik lajstromot.

A mostantól szabadon elérhető művek túlnyomó része nem meglepő módon biológia és geológiai témájú, de számos földrajztudományi, nyelvészeti, filozófiai, pszichológiai és teológiai könyv és cikk is helyet kapott a gyűjteményben. Darwin gyűjtötte mások mellett John Stuart Mill és Auguste Comte filozófiai műveit, de megvolt neki a programozható számítógép egyik első koncepcióját kidolgozó Charles Babbage polihisztor több műve is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás