Botrány Görögországban: alig fért fel a feta a világ 100 legjobb sajtja közé

03.01. · majom

Taroltak az olaszok a TasteAtlas 2023-2024-es sajtversenyén: mindhárom dobogós helyet olasz sajt vitte el, de a görögök (egyik) nemzeti büszkesége, a feta csak a 88. helyig jutott. A versenyen 1378 sajt indult, 36551 szavazat alapján az első helyen a Parmigiano Reggiano végzett, a másodikon a Mozzarella di Bufala Campana, a harmadikon pedig a Stracchino de Crescenza.

A negyedik helyet ugyan egy görög versenyző, a Graviera Naxou vitte el, de ez nem vigasztalja az elkeseredett fetarajongókat, akik úgy érzik, hogy ezzel az egész görögséget megalázták, sőt, egyesek egyenesen bundát kiáltottak. Az sem orvosolja a megaláztatást, hogy a TasteAtlas egy másik szavazásán maga a görög konyha a harmadik helyen végzett az olasz és a japán mögött.

Arisztaiosz? Odüsszeusz? 88. hely!

A feta ugyanis nem csak egy sajt, hanem a görög identitás és kultúra szimbóluma, az istenek ajándéka, vagy legalábbis valami olyasmi: a hagyomány szerint nem kisebb személyiség találta fel, mint Arisztaiosz, Apollón és Küréné nimfa fia, aki a sajtkészítés alapjait Démétértől, a földművelés istennőjétől tanulta.

Egy másik elképzelés szerint a feta Dionüszosz ajándéka az emberiségnek, ennek megfelelően istenekhez illő eledel. Még az Odüsszeiában is feltűnik, itt a leleményes Odüsszeusz Polüphémosz küklopsztól zsákmányol magának sajtot (fetát), amikor elszökik a barlangjából.

Istenek ide vagy oda, mindez hidegen hagyta a TasteAtlas szavazóit, a sajt hajszálnyival a holland Boerenkaas előtt, de a Scamorza mögött végzett.