Elon Musk árulással vádolja Sam Altmant

03.01. · TECH

Csütörtök este Elon Musk beperelte az OpenAI-t, a cég vezérigazgatóját, Sam Altmant, illetve a vállalat társadalapítóját, Greg Brockmant. A milliárdos, aki 2015-ben a cég társadalapítója volt, azzal vádolja a többieket, hogy elárulták az OpenAI eredeti misszióját, amiben az alapításkor megállapodtak: azt, hogy a mesterséges intelligenciát az emberiség hasznára fordítsák.

Sam Altman ellen nem ez az első hasonló vád: tavaly novemberben váratlanul kirúgták, majd négy nap elteltével még váratlanabbul visszavették a cég élére. Ekkor az OpenAI több kutatója azzal vádolta a vezérigazgatót, hogy a fejlesztések kereskedelmi szempontjait tartja szem előtt, és ne foglalkozik eleget a lehetséges veszélyekkel.

Q*

Az igazgatótanácsnak panaszkodó kutatók nevesítettek is egy ilyen veszélyt: a Q* névre hallgató titkos projektről azt gondolták, hogy a mesterséges általános intelligencia (AGI) eljövetelét vetíti előre, és már olyan fejlettségi fokon áll, hogy már olyan feladatokat is meg tud oldani, amelyek az eddigi nagy nyelvi modelleken kifogtak. A projektről azóta sem derült ki semmi, az igazgatótanácsot menesztették, Altmant pedig visszavették.

Nem ez az első eset, hogy Musk nekimegy a mesterséges intelligenciának: 2023 márciusában Yuval Noah Harari történészprofesszor és Steve Wozniak, az Apple társadalapítója mellett ő is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben azt követelték, hogy álljanak le minden nagyobb MI-kísérlettel, mielőtt nagyobb baj lesz.

Később el is mondta, hogy ő maga mit ért nagyobb baj alatt: áprilisban arra panaszkodott, hogy a ChatGPT-t „liberális elfogultságra és politikai korrektségre” képzik ki, amit valahogy ellensúlyozni kell. Ellensúlyozta is: bejelentette a TrughGPT indítását, ami szerinte az igazságkeresésre lesz optimalizálva, nem a polkorrektségre.