Elon Musk véget vetne a ChatGPT liberális rémuralmának, és létrehozná a TruthGPT-t

2023.04.18. · TECH

Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és a Twitter vezére egyre hangosabb kritikusa a mesterséges intelligencia (AI) területén zajló fejlesztéseknek, legutóbb például többek között Steve Wozniak Apple-társalapítóval és Yuval Noah Harari sztártörténésszel együtt intézett nyílt levelet a ChatGPT-t kiadó OpenAI és más cégek felé, amelyben arra kérték az AI-jal kísérletező vállalatokat, hogy legalább hat hónapra függesszék fel az új fejlesztéseket, mielőtt visszafordíthatatlanul elszabadul a technológia.

Hétfő este a megosztó, de republikánus és populista körökben népszerű Tucker Carlson Fox Newson futó műsorában vendégeskedett Musk, ahol elmondta: a ChatGPT-t liberális elfogultságra és politikai korrektségre képzik ki, amit valahogy ellensúlyozni kell, ezért szeretné létrehozni a TruthGPT nevű chatbotot, amely egy „maximálisan igazságkereső AI lesz, ami megpróbálja megérteni az univerzum természetét”. Musk szerint ez azért fontos, mert egy olyan mesterséges intelligencia, amely meg akarja érteni az emberiséget, kisebb eséllyel fogja elpusztítani azt.

Ezzel együtt továbbra is kiállt a mesterséges intelligencia szabályozása mellett, mivel a technológiát személy szerint veszélyesebbnek tartja, mint az autókat vagy a rakétákat, amiket már ma is nagyon szigorúan szabályoznak.

Egyelőre nem tudni, mennyire függ össze a TruthGPT terveivel, de Musk március elején új céget alapított: a Nevada államban bejegyzett X.AI Corp. nevű vállalkozást valószínűleg az OpenAI versenytársának szánja Musk, aki 2015-ben még annak társalapítója és egyik fő finanszírozója volt, mielőtt 2018-ban otthagyta az időközben átlátható nonprofitból zárt és profitorientált céggé váló OpenAI-t.

Az interjúban már kevesebb szó esett a Twitterről, amit Musk tavaly 44 milliárd dollárért vásárolt meg. A platformról néhány napja a BBC-nek beszélt hosszabban egy rögtönzött interjúban, ahol többek között elmondta,

  • hogy csak azért vette meg végül a Twittert, miután bejelentette, hogy inkább kihátrálna az üzletből, mert a bíróság az ígéretei miatt úgyis kötelezte volna rá;
  • hogy Joe Bidenre szavazott az elnökválasztáson, de Donald Trump kitiltását a Twitterről igazságtalannak tartotta;
  • hogy ő az amerikai kormányzati tervekkel ellentétben nem tiltaná be a TikTokot;
  • és hogy szerinte biztonságosabb, szabadabb és emberibb hely lett a Twitter, mióta ő vezeti – igaz, ezzel a szakértők és különböző kutatások messze nem értenek egyet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás