Már műtéteknél is használják az Apple kiterjesztettvalóság-szemüvegét, a Vision Prót

03.13. · TECH

Egy brit orvosi csapat nemrég két gerincműtétnél használta az Apple Vision Pro kiterjesztettvalóság-szemüveget. A februárban 3500 dolláros áron piacra dobott és egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható eszközt a Gizmodo szerint az orvosok áttörőnek tartják. Ez kapóra is jön a techóriásnak, amely éppen a Vision Pro egészségügyben történő használatát igyekszik népszerűsíteni.

Először használták egy brit kórházban egy műtét során az Apple Vision Pro kiterjesztettvalóság-szemüvegét
photo_camera Először használták egy brit kórházban egy műtét során az Apple Vision Prót Fotó: eXeX

A londoni Cromwell Kórházban végzett beavatkozások során a szemüveget egy nővér viselte, aki a Vision Pro segítségével készítette elő a műtéti eszközöket és követte nyomon a műtétek folyamatát. Az ehhez szükséges műtétsegéd alkalmazást az eXeX szoftverfejlesztő cég adta ki, és egyben ők biztosították a kórháznak a szemüveget is. A világ első Vision Prót alkalmazó műtétjére még február elején került sor Floridában, amelyhez a hátteret szintén a technológia műtétek közbeni használatában úttörő fejlesztőcég adta.

A Londoni Független Kórház egyik vezető nővére, Suvi Verho a Daily Mailnek azt nyilatkozta, hogy a szemüveg „kiküszöböli az emberi hibát, megszünteti a találgatást és magabiztosságot ad a műtét során”.

Ahogy a tavaly júniusi bemutató után megírtuk, a csúcstechnológiás Vision Pro a valós környezet képét kombinálja a számítógép által generált tartalommal, jelen esetben például egészségügyi alkalmazások felületével. Ezeket a felhasználó a tekintetével és kezével vezérelheti, és a kamerákkal rögzített valós térben lényegében bárhova elhelyezheti.

Az Apple Vision Prót viselő nővér
photo_camera Az Apple Vision Prót viselő nővér Fotó: eXeX

„Az Apple Vision Pro használatát célzó együttműködés az eXeX-szel óriási változást jelent abban, hogy miként látjuk el betegeinket. Nagy megtiszteltetés, hogy mi lehetünk az első csapat az Egyesült Királyságban és Európában, akik ezt a szoftvert használhatták a műtéthez, és kíváncsian várom, miként fejlődik majd a technológia, és annak milyen hatása lesz a kórházakban” – mondta el a műtétet végző orvosi csapat egyik tagja, Syed Aftab.

A Vision Pro és külső akkumulátora
photo_camera A Vision Pro és külső akkumulátora Fotó: Apple

A szemüveg külső akkumulátorával nagyjából 2 órás üzemidőre képes, amely magas költsége mellett egyelőre korlátja lehet az egészségügyben történő komolyabb elterjedésének. Az Apple mindenesetre optimista, Susan Prescott, a fejlesztőkkel történő kapcsolattartásért felelős alelnök elmondta, „izgatottan várjuk azokat a lenyűgöző alkalmazásokat, amelyeket az egészségügyi ipar az Apple Vision Próra tesz majd elérhetővé”.

Korábban az egészségügy a Microsoft AR-szemüvegének, a HoloLensnek a terepe volt. A Vision Próhoz képest eltérő technológiát használó szemüveget utoljára 2019-ben frissítették, és további fejlesztését látszólag nem priorizálja a vállalat.