Lenyűgöző videón, ahogy a Starship visszatér a Földre

A SpaceX csúcsrakétáját, a Starshipet magyar idő szerint március 14-én délután 14:25-kor lőtték fel harmadjára, és pár perccel később el is érte a világűrt.

A 120 méter magas rakétarendszer végül 40 percet töltött az űrben, de nem állt Föld körüli pályára. Ez idő alatt több sikeres technikai tesztet is végrehajtottak rajta, de a Raptor hajtóművek újbóli begyújtása elmaradt.

A hővédőpajzzsal felszerelt második fokozat ennek ellenére visszatért a Föld légkörébe, ami a Starlink műholdakon keresztül történő élő közvetítésben jól is látszik – egészen addig a pontig, amíg elvesztették a kapcsolatot a Starshippel, amit aztán nem is sikerült helyreállítani.

A SpaceX közzé is tette a videót, amelyen látszik az űrhajó visszaérkezése.

link Forrás

Elon Musk űrvállalata fél 4-kor jelentette be, hogy a Starship a visszatérés során darabokra tört az Indiai-óceán felett, távol bármilyen lakott területtől.

Ha a teljesen újrahasználható rakétarendszer teljesíti a tesztrepüléseit és szolgálatba áll, egyszerre akár 100 kommunikációs műholdat vagy 150 tonna egyéb rakományt is pályára tud majd állítani. Ez, ahogy nemrég összefoglaltuk, komoly előnyhöz juttathatja az Egyesült Államokat a fokozódó űrversenyben. Musk hosszútávú célja, hogy az emberiség több bolygón is megvesse a lábát, és annak zálogát, hogy ez megvalósuljon, a Starshipben látja.