Ufóvadászok, irány Nevada!

03.22. · majom

Az elmúlt húsz év észlelési adatai alapján a Utah-i Egyetem kutatói végre megfejtették, hogy az Egyesült Államokban hol látni a legtöbb ufót: ott, ahol kevés a fa, alacsony a fényszennyezettség, és jellemzően nem túl felhős az égbolt.

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen környezeti tényezők befolyásolhatják az azonosítatlan repülő tárgyak (UFO) vagy azonosítatlan légi jelenségek (UAP) észlelését. Ez, ahogy az eredményeiket publikáló tanulmányban is hangsúlyozzák, nemzetbiztonsági probléma, amellyel az Egyesült Államokban 2022 óta az AARO (All-Domain Anomaly Resolution Office) foglalkozik.

Annak ellenére, hogy az AARO, a Pentagon és a NASA is foglalkozik a kérdéssel, ufóügyben még mindig nagy a homály, Richard Medina, a tanulmány vezető szerzője szerint pedig eddig még azt sem vizsgálták, hogy milyen az észlelések földrajzi eloszlása.

Minden van, ufó is

A nagy felfedezés az, hogy ott, ahol több mindent lehet látni, több ufót is lehet látni, bár az esetek egy részéről a mai napig nem lehet tudni, hogy aki ufót látott, mit is látott. Az Egyesült Államok nyugati és északnyugati, valamint ritkábban lakott részein több észlelést jelentettek, mint a nagyvárosokban vagy erdős vidékeken. Érdekes módon ezeknek a kritériumoknak épp megfelelnek a híres ufóészlelő vidékek: az 51-es körzet Nevadában, Roswell Új-Mexikóban és a paranormális jelenségeiről híres Skinwalker Ranch Utah-ban.

Medina szerint ha az észlelések csak pszichológiai vagy szociológiai okokra lennének visszavezethetőek, nem lennének megfigyelhető területi mintázatok – de vannak. Az ufókra számos természetes magyarázat akad: Simon Brewer, a tanulmány társszerzője szerint például a Vénuszt sokan nem tudják hova tenni, de arra is akadt példa, hogy valaki a Holdról nem tudta megállapítani, hogy micsoda.

A mostani kutatás a szerzői szerint arra jó, hogy elválassza a búzát az ocsútól, vagyis abban, hogy kiszűrje azokat a jelenségeket, amelyek valódi magyarázatra szorulnak, vagy esetleg nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek.