A NASA elárulta, mit tudott meg egy év alatt az ufókról

2023.09.14. · tudomány

2022 júniusában, egy évvel azután, hogy a Pentagon nyilvánosságra hozta az azonosítatlan légköri jelenségekről (UAP) szóló jelentését, az amerikai űrügynökség (NASA) is felállított egy független kutatócsoportot, hogy kivizsgálja az eseteket. A 16 fős csapat ősszel kezdte meg a munkát, és a NASA mai sajtótájékoztatóján mutatták be az elkészült jelentést.

A jelentésben szerepel, hogy bár az elmúlt években felgyülemlett észlelések többségét meg tudták magyarázni hétköznapi jelenségekkel, akadnak olyan esetek, amelyek forrását a jelenlegi adatok alapján nem tudják meghatározni.

Mint írják, a NASA feladata, hogy bevesse teljes technológiai eszköztárát az azonosítatlan jelenségek tanulmányozására, és hogy hitelességet kölcsönözzön egy olyan területnek, amelyet a kezdetek óta stigmák kísérnek. „Az UAP-kről való jelentéstételt övező negatív megítélés akadályozza az e jelenségekre vonatkozó adatok gyűjtését” – írják a jelentésben.

A sajtótájékoztatón azt is elárulták, hogy még a NASA-kutatócsoport tagjait is kinevették és kritizálták a kutatásban való részvételük miatt, de ennek a hozzáállásnak a tudományos módszer bevetésével és alapos végigvitelével kívánnak véget vetni. Emiatt azonban egyelőre az újonnan létrehozott UAP-kutatási igazgató személyének kilétét sem fedik fel, nehogy hátránya származzon belőle a szakmai életében.

Ugyanakkor mint kiderült, szinte semmi újdonságot nem tartalmaz a jelentés magukról az észlelt jelenségekről, azon kívül, hogy az egyik Pentagon-videóról megállapították, hogy a rajta szereplő idegen tárgy valójában nem haladt „szokatlanul nagy sebességgel”, hanem csak a széllel sodródott.

A sajtótájékoztatón arra is rákérdeztek, hogy miért csak a titkosítatlan képeket és videókat vizsgálták, amire Daniel Evans, a NASA munkatársa elmondta, hogy ez az átláthatóságot szolgálja, ugyanis titkosított adatok vizsgálata esetén nem tudnának beszámolni az eredményekről. A héten Mexikóban bemutatott állítólagos idegen testekről azt mondták, csak akkor tudnak mondani róla bármit, ha a nemzetközi kutatóközösségnek is elérhetővé teszik a maradványok tanulmányozásának lehetőségét.

Ez a bizonytalanság járja át az egész NASA-jelentést is, amelynek utolsó bekezdésében ez olvasható: „Jelenleg nincs okunk arra következtetni, hogy az eddigi UAP-észlelések forrása földönkívüli lenne. Ha azonban elismerjük ezt mint egy lehetőséget, akkor ezeknek az objektumoknak a mi Naprendszerünkön keresztül kellett utazniuk, hogy idejussanak.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás