Így locsolkodnak a hagyományőrzők a húsvét idején palóc faluvá változó Rákospalotán

04.02. · FOTÓ

Húsvét hétfő reggelén, valamivel 7 óra után a rákospalotai Magyar utcában kocsik elé fogják a lovakat; locsolkodni készül a kerületi Szilas néptáncegyüttes férfi és fiú tagjaiból álló 20-30 fős társaság.

A rutinosabbak nemcsak vödröt, hanem poharat is hoztak magukkal.
photo_camera A rutinosabbak nemcsak vödröt, hanem poharat is hoztak magukkal. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

A kisgyerekek és a családapák fegyelmezetten állnak sorba a kerti csapnál, hogy félig töltsék a vödreiket – a rutinosoknak saját, egyedi festésű fém vödrük is van, amit kizárólag a locsolkodásra vesznek elő minden évben. Várakozás közben felpattannak a pálinkásüvegek is; még nincs 8 óra, amikor megtörténik az első koccintás.

A kerti csapoknál töltik fel vödreiket előre a fiúk.
photo_camera A kerti csapoknál töltik fel vödreiket előre a fiúk. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Közép-európai hagyomány, megtisztulás pár vödörnyi vízzel

Sem a kicsik, sem a nagyok nem hervadnak el idén.
photo_camera Sem a kicsik, sem a nagyok nem hervadnak el idén. Fotó: Somogyi Dániel

Locsolkodni nem csak a magyar fiúk járnak, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Ukrajnában is él a hagyomány. Míg korábban szinte kizárólag vízzel locsoltak, mára a szokás megkopott, és néhány kivételtől eltekintve szinte mindenhol kölnivel gondoskodnak róla, hogy „ne hervadjanak el a lányok“.

Reggel 8-kor bőrig ázni üdítő élmény.
photo_camera Reggel 8-kor bőrig ázni üdítő élmény. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

A Szilas család, az együttes tagjai és a tánccsoportok köré verbuválódó közösségben azonban úgy vélik, hogy a locsolkodás úgy jó, ahogy 50-60 éve is csinálták: vízzel, vödörből, zenével, énekkel és tánccal.

A legkisebb fiúk is komolyan veszik a locsolkodást.
photo_camera A legkisebb fiúk is komolyan veszik a locsolkodást. Fotó: Somogyi Dániel

Ezért Rákospalotán minden évben szervezett locsolkodás tölti meg hagyománnyal húsvét hétfőn az utcákat. A fiúk körbejárják néhány lányos család házát, ahol kisebb-nagyobb csoportokban várják őket a lányok.

A lánycsoportok egymásba kapaszkodnak, amikor zúdúl rájuk a víz.
photo_camera A lánycsoportok egymásba kapaszkodnak, amikor zúdúl rájuk a víz. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Falu a városban

Az együttes egyik művészeti vezetője, Bonczók-Sáfrán Dominik alig 8 óra előtt a lovas kocsikra tereli a locsolkodókat, feszített menetrendet állított össze a délelőttre. A zenekar rákezd az egyik kocsin, a másikon halkan dalolásznak a fiúk. Álmosan indul a reggel, a hideg ébresztő pedig az első háznál a lányokat találja meg.

A Szilas néptáncegyüttes legkisebb tagjai is lelkesen várták a locsolókat.
photo_camera A Szilas néptáncegyüttes legkisebb tagjai is lelkesen várták a locsolókat. Fotó: Somogyi Dániel

A négy fiatal a locsolkodókat alsószoknyában fogadja, ilyenkor nem kerülnek elő a díszes viseletek. A palotai ruhák élénk színei könnyen befogják a rétegeket, nem tesz nekik jót a víz. Óriási sikítással fogadják a rájuk ömlő vizet – mire felocsúdnak, rákezd a zenekar, és táncra kérik őket. A szüleik pálinkával, frissítőkkel és finom reggeli szendvicsekkel, valamint süteményekkel kínálják a vendégeket.

Vödrökkel és szódásszifonokkal sorakoznak fel a fiúk a lányok előtt.
photo_camera Vödrökkel és szódásszifonokkal sorakoznak fel a fiúk a lányok előtt. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Hamarosan újra útra kelünk, a locsolkodókat időre várják a következő háznál. Közben az utcákon egyre többen állnak ki a kapuk elé, hogy lássák, hogyan locsolkodnak Rákospalota régi, máig falura emlékeztető részén. A fiúk egy része énekelve halad a kocsik mellett, és közben hiába van fényképezőgép a kezemben, én sem úszom meg szárazon.

Ha kevesen vannak egy háznál, egy-egy lánynak több körben is jut locsolás.
photo_camera Ha kevesen vannak egy háznál, egy-egy lánynak több körben is jut locsolás. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

A következő, színes virágokkal teli kertben nyolc lány várja összefont karral a locsolókat. Nagyhangú kisfiú mond verset, de mire elhangzik a kérdés, hogy szabad-e locsolni, már lendülnek is a vödrök, és felszakadnak a sikolyok is. A lányok csuromvizes szoknyákban táncra perdülnek a fiúkkal, majd egy gyors öltözés után tojásokkal, süteményekkel kínálják őket. Asztalnál vendégelik meg a locsolókat, akik ennél a háznál sem maradhatnak sem éhesek, sem szomjasak.

Az utolsó, még száraz sikolyok a vödrök láttán.
photo_camera Az utolsó, még száraz sikolyok a vödrök láttán.

Lassan indul tovább a menet, hogy újabb házat látogassunk meg. Egyre hangosabban énekelnek, játszik a zenekar is. Az Artner család óriási udvarán a kerítés mellé húzódnak a lányok, ott várják a locsolókat – számítanak rájuk, de erre az élményre soha nem lehet eléggé felkészülni. Kicsik és nagyok is táncra perdülnek a lovas kocsin játszó zenekar zenéjére, miután gyorsan átöltöztek a fiatalok a felhős, szeles délelőttön.

A fiúk gyorsan ugrálnak le a kocsikról, hogy az udvarban rájuk váró lányokat minél hamarabb bőrig áztassák a vödrökben hozott vízzel.
photo_camera A fiúk gyorsan ugrálnak le a kocsikról, hogy az udvarban rájuk váró lányokat minél hamarabb bőrig áztassák a vödrökben hozott vízzel. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Tollas kalapok, egyszerű szoknyák

A fiúk ápolt csizmában, mellényben, zakóban és az öltözékhez illő kalapban járják a házakat, de Rákospalotán ma már nem öltik magukra az ünnepi viseleteiket ekkor a nők. Az érzékeny anyagokat más alkalmakra tartogatják, karbantartásuk olyan nehézkes, hogy egy-egy húsvéti alkalom miatt nem kockáztatják az épségüket. Egyszerűbb, saját készítésű ruhák, virágos szoknyák viszont elő-előkerülnek, a slingelt alsószoknyák és fodros ujjú ingek mellé.

Az összeszokott csapat minden irányból eltalálja vízzel a lányokat.
photo_camera Az összeszokott csapat minden irányból eltalálja vízzel a lányokat. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Az utolsó állomáson engem is viseletbe öltöztetnek. Egy egyszerű, szatmári viseletre hajazó összeállításban csatlakozom a többi lányhoz. Még az udvarba sem jutunk be, az utcán zúdul ránk több tíz liter víz, bőrig ázunk. És bár igaz, hogy ma már egyetlen tánclépésre sem emlékszem, szédülésig táncoltatnak, fotósként sem úszhatom meg az élményt. A délutánt énekléssel, beszélgetéssel tölti az együttes, estére pedig táncházat szerveznek zenekarral, ahol újra összegyűlhetnek mindannyian, és immár szárazon pörgethetik meg a fiúk a lányokat.

A tánc sem maradhat el.
photo_camera A tánc sem maradhat el. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

A locsolkodók és az őket váró lányok napokig készülnek erre a délelőttre, gyönyörűen festett tojások, ízletes, titkos családi receptek alapján készített sütemények kerülnek az asztalokra, és persze minden háznál előkerül a család saját pálinkája is.

Amig a lányok átöltöznek, a fiúk verbunkot táncolnak a kertben.
photo_camera Amig a lányok átöltöznek, a fiúk verbunkot táncolnak a kertben. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit