Attenborough-t is lenyűgözte az óriási plezioszauruszkoponya, amit a Jurassic partvidéken találtak

04.09. · tudomány

2023-ban egy fosszília részleteit fedezték fel a világörökség részeként számon tartott Jurassic Coaston Dél-Angliában, a La Manche csatorna partjánál. Légifelvételek alapján a kutatók megállapították, hogy egy tengeri őshüllő koponyája lehet a sziklán, 12 méteres magasságban, írja az IFL Science.

A kétméteres koponya szinte minden csontját megtalálták.
photo_camera A kétméteres koponya szinte minden csontját megtalálták. Fotó: IFL Science

A lap több kutatóval, és a lelet vizsgálatát végző szakértővel is beszélt a koponya jelentőségéről. Korábban még soha nem találtak hasonló méretű és részletességű plezioszauruszkoponyát. A tengeri dinoszaurusz harapásának erőssége a szárazföldi tirannoszaurusz harapási erejét is felülmúlta.

A 150 millió éves óriási koponyát jó állapotban, szinte minden apró csontjával együtt találták meg. 130 fogat azonosítottak az álkapocsban és a fosszília lelőhelyén további csontok kerültek elő a testből, emiatt a kutatók úgy vélik, az egész dinoszaurusz csontváza ott heverhet a part mentén. A keresés finanszírozásához most adományokat gyűjtenek.

Páratlan óriási plioszauruszkoponyára bukkantak Dél-Angliában.
photo_camera Páratlan óriási plioszauruszkoponyára bukkantak Dél-Angliában. Fotó: IFL Science

Judyth Sassoon, a Bristoli Egyetem plezioszaurusz-szakértője a Guinness World Recordsnak nyilatkozott arról, hogy még soha nem látott ilyen jó állapotban lévő plioszaurusz koponyát. A 2 méteres koponya Sir David Attenborough-t is lenyűgözte, őt a lelet mérete mellett annak részletessége is megragadta.

link Forrás

A Guiness rekorder plezioszauruszkoponyát a dorseti Kimmeridge-ben található Etches-gyűjteményben állították ki.