Trójai Helénát és Parisz királyfit ábrázoló lenyűgöző freskóra bukkantak Pompeiiben

Lenyűgöző freskókat fedeztek fel néhány héttel ezelőtt Pompeiiben, amik régészek szerint a település romjai között valaha megtalált legszebb között vannak – derül ki a BBC és a The Times csütörtöki riportjaiból.

A műalkotásokat, amelyek görög mitológiai alakokat ábrázolnak, egy egykori díszterem fekete falaira festették. A freskók egyike Heléna és a trójai király fiának, Parisznak a találkozását ábrázolja, amely a homéroszi eposzok szerint végül elvezetett a trójai háború kitöréséhez.

A Heléna és a trójai király fiának, Parisznak a találkozását ábrázoló freskó a Pompeiiben nemrég feltárt teremben
photo_camera A Heléna és a trójai király fia, Parisz találkozását ábrázoló freskó a Pompeiiben nemrég feltárt teremben Fotó: HANDOUT/AFP

A szinte teljesen ép mozaikpadlóval borított szobára egy egykori lakásban bukkantak rá, 12 hónappal az elmúlt évtizedek legnagyobb szabású ásatásának kezdete után. A Vezúv kitörése által i. sz. 79-ben elpusztított város egyharmada továbbra is feltárásra vár.

A BBC-nek a most megtalált szobát Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park vezetője mutatta meg. A német régész szerint a falakat azért festhették feketére, mert az eltakarta az esti megvilágítást biztosító lámpásokból keletkező kormot. „A pislákoló fényben a festmények szinte életre kelhettek” – mondta.

Az elmúlt hetekben feltárt egykori díszterem Pompeiiben, amelynek feketére festett falain a kutatók freskókra bukkantak
photo_camera Az elmúlt hetekben feltárt egykori díszterem Pompeiiben, amelynek feketére festett falain a kutatók freskókra bukkantak Fotó: HANDOUT/AFP

A feltárás után a régészek eltávolítják a freskókat a falakról és megóvásuk érdekében egy erre a célra kialakított raktárhelyiségben helyezik őket el. Azoknál a műalkotásoknál, amiknél ez nem oldható meg, gipsz ragasztót fecskendeznek mögéjük, hogy ne potyogjanak le a falakról. A falakat eközben állványokkal támasztják meg, és a szoba fölé ideiglenes tetőszerkezetet húznak majd fel.

„Szenvedélyesen és nagy szeretettel végezzük a munkánkat, mert az, amit feltárunk, és megőrzünk, az az utánunk következő nemzedékek örömét is szolgálja majd” – mondta el a BBC-nek a restaurálást vezető régész, Roberta Prisco.

A terem falát díszítő további freskók:

Apollo és Kasszandra, Priamosz trójai király lánya
photo_camera Apollón, a művészetek és a férfi szépség istene és Kasszandra, Priamosz trójai király lánya, akit Apollón megajándékozott a jóslás képességével. Miután Kasszandra elutasította Apollón szerelmét, büntetése az volt, hogy soha senki ne higgyen jóslatainak. Fotó: HANDOUT/AFP
photo_camera Azonosítatlan falfestmény Fotó: HANDOUT/AFP
A monda szerint Phrixosz királyfi és húga, Hellé aranyszőrű kos hátán menekült a halálos ítélet elöl, de Hellé a tengerbe esett, és megfulladt. Róla nevezték el a Dardanellákat, az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő tengerszorost (Hellészpontosz, Hellé tengere).
photo_camera A monda szerint Phrixosz királyfi és húga, Hellé aranyszőrű kos hátán menekült a halálos ítélet elöl, de Hellé a tengerbe esett, és megfulladt. Róla nevezték el a Dardanellákat, az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő tengerszorost (Hellészpontosz, Hellé tengere). Fotó: HANDOUT/AFP
Phrixosz és az aranyszőrű kos (részlet)
photo_camera Phrixosz és az aranyszőrű kos (részlet) Fotó: HANDOUT/AFP
Azonosítatlan falfestmény
photo_camera Azonosítatlan falfestmény Fotó: HANDOUT/AFP