Senki sem tudja, mire használhatták a rómaiak ezt a különös szerkezetet

A régészet egyik nagy rejtélyeként tartják számon azokat a 12 oldalú, üreges, lyukakkal és golyókkal díszített tárgyakat, amelyekből a Guardian szerint ugyan már Nagy-Britanniában is 33-at találtak, de az írásos emlékekben, vagy római korai rajzokon nem tűnik fel hasonló.

Nemrég amatőr régészek fedeztek fel egy újabb ilyen tárgyat a kelet-angliai Norton Disney-ben, ráadásul az összes közül ez lehet a legnagyobb: 8 centiméter az átmérője és 254 grammot nyom. A rejtélyes dodekaédert ráadásul ezúttal ott találták meg, ahol 1700 évvel ezelőtt szándékosan elhelyezték, vagyis a lelőhely akár a rendeltetésére vonatkozóan is rejthet további nyomokat.

Az ásatást végző régészcsoport szerint a tárgyak nem szabványos méretűek, vagyis nem mérőeszközként használták őket, de kopásnyomokat sem találtak rajtuk, ami a szerszámként való használatot is kizárja. Ráadásul egy ilyen szerkezet elkészítéséhez rengeteg idő, energia és szakértelem kellett, így arra gyanakodnak, hogy nem világi célokra használták, hanem valamilyen rituális szerepet tölthetett be.

A rejtélyes római dodekaéder
photo_camera A rejtélyes római dodekaéder Fotó: Norton Disney History and Archaeology Group

A rézötvözetből készült dodekaéderre kiváló állapotban találtak rá egy domb tetején, ahol korábban egy nagy gödör állhatott. Az amatőr régészek nyáron terveznek visszatérni a helyszínre, hogy tovább nyomozzanak a tárgy eredetének ügyében.

Ez az első hasonló dodekaéder, amit közszemlére is tettek: eddig a nottinghamshire-i Newark Múzeum polgárháborús központjában volt kiállítva, ettől a héttől kezdve pedig a Lincolni Múzeumban lesz lázható, a városban zajló történelmi fesztivál részeként.