Karbonnegatív cementet fejlesztettek egy nagy mennyiségben előforduló ásvány felhasználásával

05.02. · tudomány

A Seratech kutatóinak sikerült egy olyan új cementalternatívát fejleszteniük és szabadalmaztatniuk, ami ahelyett, hogy nagykibocsátó lenne, épp ellenkezőleg: karbonnegatív, írja a New Scientist. Az olivin ásvánnyal készített alternatív építőanyag ugyanis a gyártás során szén-dioxidot nyel el. Egyébként nem ez az első karbonsemleges vagy legalább újrahasznosítható megoldás, Japánban korábban ehető házakat terveztek, világszerte pedig számos kutatás folyik, ami az építőipar zöldítését célozza, mert a nagy mennyiségben használt beton és egyben az építőipar jelenti a legnagyobb hulladékforrást az EU-ban.

link Forrás

Magának a cementgyártásnak az éves szén-dioxid kibocsátása mintegy 3 milliárd tonna, ami a teljes szennyezés kb. 8 százalékát teszi ki. A brit vállalat ezért évek óta olyan cementalternatívát fejleszt, ami nem hozzátesz a szennyezéshez, hanem lehetőség szerint megköti a kibocsátást.

Olivin kristályok Réunion vulkáni eredetű homokos tengerpartján.
photo_camera Olivin kristályok Réunion vulkáni eredetű homokos tengerpartján. Fotó: REGIS CAVIGNAUX/Biosphoto via AFP

A karbonnegatív cement előállításához olivint használnak, ami egy, a földköpeny felső rétegében nagy mennyiségben előforduló ásvány. Ezt kénsavban oldva olyan vegyületek képződnek, amik nemcsak erősebb kötőanyaggá teszik a cementet, hanem a gyártás során keletkező melléktermékben szén-dioxidot lehet feloldani. A szilícium-dioxid és a magnézium szulfát külön-külön kölcsönöz kedvező tulajdonságokat az építőanyagnak. Előbbi biztosítja a tartósságot, a cement fontos kötőanyagát, a klinkert válthatja ki részben, utóbbi pedig zöldíti az ágazatot.

A Seratech által fejlesztett karbonnegatív cement.
photo_camera A Seratech által fejlesztett karbonnegatív cement. Fotó: Helene Sandberg/Seratech

A brit fejlesztők szerint ugyanis a magnéziumiszapon átvezetett szén-dioxidot meg tudják kötni, amivel magnézium-karbonát és víz elegye jön létre. Ezt az anyagot további építőanyagok, például téglák gyártásában lehetne felhasználni anélkül, hogy az épületek minősége vagy szerkezeti biztonsága romlana.

Ha a hagyományos cement legalább 35 százalékát az újgenerációs karbonnegatív alternatívával helyettesítik, már karbonsemleges lehet a gyártás, ha pedig még többet pótolnak a Seratech szabadalmaztatott termékével, akkor maga a gyártás is karbonnegatívvá válhat.

A cementüzemek a gyártás során keletkező szén-dioxidot forgathatják be a termelésbe vagy a levegőből gyűjthetnek szén-dioxidot a munkához. Ezzel nagy mennyiségben vonhatják ki akár a légkörből is az üvegházhatású gázt.