Tíz év alatt űrhatalommá válna Irán

Az iráni szakemberek erőfeszítései nyomán Irán önellátóvá válna űrprogramja terén, és egyben a régió űripari központjává is válna – jelentette be Eissa Zarepour, iráni információs- és technológiai miniszter az ország tízéves űripari tervérőt ismertetve.

A miniszter elmondta, hogy az ország arra összpontosít, hogy világszinten értékesítse űrszolgáltatásait, különösen a könnyű hordozórakéták és a kisméretű műholdak területén - idézi az iráni MEHR hírügynökség.

Irán képes száz kilogram alatti műholdak gyártására, és jelenleg világszerte mutatkozik igény az ilyen típusú műholdakra, jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy „az Iráni Iszlám Köztársaság űrkiállítások és -rendezvények szervezésével igyekszik nemzetközi partnereket vonzani és együttműködést kialakítani ezen a területen”.

Zarepour még márciusban azt mondta, hogy a 2023-24-es esztendő az eddigi legeredményesebb az ország űripari fejlesztése szempontjából, hat műholdat bocsátottak fel és számos műholdat állítottak pályára.

Iránnak tíz évnyi befagyasztás után sikerült újraindítania űrprogramját, megkezdődött az ország legnagyobb űrbázisának építése, amelynek első fázisa jövőre valósul meg.