Kapu Tibor lesz a következő magyar űrhajós

05.27. · TECH

Négy jelölt közül végül két gépészmérnököt választottak, Kapu Tibor lehet a következő magyar űrhajós, a tartalék pedig Cserényi Gyula lesz a várhatóan 2025-ben induló űrmisszióban.

Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós.
photo_camera Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A 32 éves Kapu a külügyminisztérium közleménye szerint korábban elsősorban az autóiparban és akkumulátor-fejlesztésben dolgozott, most pedig kutatóűrhajósként teheti magát próbára. Az, hogy pontosan mikor, egyelőre nem ismert.

link Forrás

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy május 27-e hétfőre virradóan kiválasztották a négy jelölt közül a legalkalmasabbat, aki a tartaléknak választott Cserényivel utazhat az Egyesült Államokba a NASA és az Axiom Space kiképzésére.

Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám ûrhajósjelöltek 2023. június 5-én
photo_camera Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám ûrhajósjelöltek 2023. június 5-én Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A másik két jelölt sem marad feladat nélkül a küldetésben, ők a földi támogató személyzet tagjaiként vesznek majd részt a misszióban.

Arról, hogy hogyan és milyen feltételek alapján választották ki a négy jelöltet a 240 jelentkező közül, 2023 májusában beszélgettünk Nagy Klaudia Viviennel és Hirn Attilával.